VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Меморіал Слави: простір (не) пам’яті

Виконуючи обласну цільову комплексну соціальну програму з національно-патріотичного виховання дітей та молоді Вінницької області до 2025 року, 16 жовтня поточного року завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Володимир Лазаренко взяв участь і виступив на презентації альбому та інтернет-сторінці «Меморіал Слави: простір (не) пам’яті».

Захід відбувся у приміщенні актової зали мережі ОГС. Місто змістів.

Організаторами заходу виступили міське управління культури, історично-краєзнавчий музей міста Вінниці, міське управління архітектури та містобудування, пошукова організація «Доля» з міста Львова та інститут національної пам’яті України.

У презентації вищезазначених матеріалів взяли участь та виступили завідувач міського відділу культури, директор та його заступник музею міста Вінниці, начальник міського управління архітектури та містобудування, керівник Львівської пошукової організації «Доля» та голова інституту національної пам’яті України. Виступи супроводжувались відео демонстрацією відповідних матеріалів.

Під час заходу охарактеризована діяльність працівників різних установ та організацій щодо механізму опрацювання меморіальних матеріалів, ходу їх дослідження та комунікації.

Особливу зацікавленість серед учасників заходу отримали матеріали археологічних розкопок на території меморіалу Слави, які вкотре засвідчили численні фальсифікації щодо захоронень там учасників 2-ї світової війни. Насправді перші поховання відносяться до 1920 року, коли там були захоронені вбиті воїни продзагону, які проводили каральну операцію з вилучення у мешканців села Вахнівки продовольства. Серед убитих переважну більшість становили вояки-китайці.

З вказаних на меморіальних плитах 106-ти учасників 2-ї світової війни такими виявились лише 28. Розкопки та проведена ексгумація тіл засвідчили ще чимало інших фальсифікацій, про що фахово доповіли виступаючі.

У своєму виступі Володимир Лазаренко наголосив на необхідності збереження місця колишнього меморіалу як історичного місця прогулянкового саду 19-го - початку 20 сторіччя, а у перспективі - пантеону національної пам’яті Вінниччини. Він охарактеризував агресивну ментальність радянської системи, а нині її продовжувачів - рашистів, порівнявши їх і з ментальністю інших представників тоталітарних режимів світу. Акцентувалась увага на необхідності вивчення уроків сучасної національно - визвольної війни 2014 - 2024 років, висвітлення пасіонарності українських воїнів задля подальшої консолідації українського суспільства та нашої Перемоги.

Наприкінці заходу Львівська пошукова організація «Доля» передала отримані під час демонтажу та розкопок меморіалу знайдені артифакти музею Вінниці для подальшого їх використанні у експозиціях та на стендах музею.

622554

Image 1Image 2Image 3Image 6Image 7

Image 4

Підготував: Володимир Лазаренко