VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Вдалий початок навчального року (узагальнення досвіду вчителів щодо ефективної організації освітнього процесу)

Кожен навчальний рік — це новий початок. Учителі, учні, й батьки розпочинають його з новими очікуваннями, прагненнями та цілями. Однак саме від учителя залежить, наскільки організованим і продуктивним буде навчальний процес.

5 основних факторів для вдалого навчального року: організація учнів до навчання; створення позитивної атмосфери у класі; управління часом; оцінювання; турбота про себе.

Організація класу
  Види роботи Поради
Вересень-жовтень Встановлення, обговорення та виконання правил, очікувань, алгоритмів, завдань, вправ, настанов для учнів і послідовний, щирий, доброзичливий та вимогливий контроль за їх практичним дотриманням, поки учні засвоять очікування. Варто розглядати порушення правил чи невідповідну поведінку учнів, робити зауваження, але щодня не нагадувати учням про негативні вчинки, адже кожний день - новий аркуш для дитини та нові можливості.
2. Створення позитивної атмосфери в класі
Вересень – жовтень, протягом року

Створення позитивної атмосфери та побудова довірливих стосунків між учнями та вчителем;

виховання в учнів доброзичливості та любові.

Важливими є щоденні привітання, позитивні розмови з учнями за заздалегідь підготовленими питаннями-картками, наприклад:

•         «Літо закінчилося й настала осінь. За чим ти найбільше сумуватимеш восени?»;

•         «Яким досягненням минулого навчального року ти найбільше пишаєшся та що б ти хотів досягти цього року?»;

•         «У 1452 році була надрукована перша книжка. Поміркуй, яким би був світ без книг?»;

•         «Якби ти міг подарувати будь-який подарунок комусь, що б це було?»;

•         «День 29 лютого настає лише раз на 4 роки. Чи хотів би ти народитися у цей день? Чому?»;

•         «Опиши, який вигляд і запах має для тебе весна»;

•         «22 квітня — День Землі. Як ти думаєш, якби Земля могла говорити, що б вона сказала нам?

3. Управління часом
Протягом року Розумне використання шкільного часу, залучення учнів, батьків до співпраці та взаємодопомоги, відмова від марних справ, планування роботи на наступний тиждень і відмітки про її виконання (надолужити відставання вдвічі складніше).

Визначення місць зберігання для кожної речі у класній кімнаті.

Справи, які можна делегувати учням, - перевірки виконаної роботи, збирання зошитів, відповідальність за прибирання, утримання в чистоті територій, записування домашнього завдання, заповнення бланків поведінки.

Залучення батьків-волонтерів на допомогу учням і вчителеві.

4. Поради щодо оцінювання
 

Системність, систематичність і вибірковість оцінювання навчальних досягнень учнів у поєднанні з ефективним зворотним зв’язком.

Не відкладати перевірку та оцінювання робіт учнів надовго. Розробити зручну систему оцінювання на тиждень, кількість часу щоб поставити оцінки, написати електронні листи або оновити завдання. Ви будете почуватися краще, знаючи, що у вас немає „хвостів“, і батьки ваших учнів також почуватимуться краще, бачачи майбутні завдання та оцінки».

Позитивний об'єктивний відгук, який допомагає учням сміливо експериментувати, та конструктивний зворотний зв’язок, що допомагає учням ставити цілі – важлива складова освітнього процесу.

Для оцінювання можна використовувати коди, наліпки, письмові й усні відгуки замість оцінок. Ефективним є організація самооцінювання, взаємооцінювання учнів, колективне оцінювання, коли учні мають можливість виправити, відкорегувати неправильні відповіді на власному аркуші та отримати бонусний бал.

Не варто оцінювати все, щоб не потонути в безкінечному оцінюванні. Краще виставляти оцінки за проміжні види роботи, надаючи перевагу письмовим роботам (тест, есе, твір, переказ, опис, відгук) і супроводжуючи відгуками, пропозиціями, побажаннями. Робота з білою дошкою (на якій маркерами щось написано), учні можуть зробити швидку перевірку, оцінити та надати свій варіант.

  5. Турбота про себе  
 

«Якщо ви не піклуєтеся про себе, незабаром ви просто будете намагатися вижити, а не повноцінно жити», — зазначає. порад для шкільних учителів, як правильно піклуватися про себе під час навчального року:

•         «Користуйся щоденником і щодня записуй одну позитивну подію, що сталася в цей день». (Анонім)

•         «Вдихніть, а потім наполегливо виконуйте те, що МОЖЕТЕ зробити, і відпустіть те, що не піддається вашому контролю. Ви не можете брати участь у КОЖНІЙ „битві“». (Анонім)

•         «Бережіть себе, щоб краще піклуватися про своїх учнів». (Анонім)

•         «Будьте милосердними. До себе та інших. Коли ви зазнаєте невдачі, використовуйте це як можливість вчитися, рости та рухатися далі». (Анонім)

•         За можливості спілкуйтеся з ровесниками. Підтримуйте один одного під час невдач та відзначайте успіхи. Важливо також мати когось, з ким ви можете конфіденційно поділитися наболілим«. (Анонім)

•         «Кожен день — це новий початок. Незважаючи на те, що попередній день був жахливим, наступного дня ми отримуємо шанс почати спочатку». (Анонім)

•         «Ділитися досвідом з іншими — це хороша ідея, але не засуджуйте себе, порівнюючи з тим, як інші навчають». (Анонім)

•         «Не будьте дуже суворими до себе, дихайте і просіть допомоги». -Анонім

•         «Не соромтеся звертатися до своїх колег за порадою та заохоченням. Це вибудовує хороші професійні стосунки та надає переваги усім залученим (включно з нашими учнями)». (Тіна, учитель 5 класу)

•         «Я щойно закінчив свій перший рік викладання, і найкраща порада, яку я можу вам запропонувати, — це знайти у школі друга серед учителів. Без того, з ким ви можете вільно поговорити про хороше, погане та все інше, навчальний рік буде справді важким. Учням потрібна підтримка, але вчителі також її потребують». (Анонім)

•         «Кожен день має бути перезавантаженням для ваших учнів і для вас. Якщо у вас важкий день, пам’ятайте, що завтра є можливість стати кращим». (Анонім, учитель 3 класу)

•         «Насолоджуйтеся своєю роботою та своїми дітьми. Я помітила, що, коли на мене тиснуть вимоги, я відчуваю стрес і починаю втрачати радість від навчання. І тоді я нагадую собі, що моїм головним пріоритетом є діти і те, що для них найкраще. Кожен рік це щось інше, тому що наші учні щороку змінюються. До того ж, ми не можемо навчати своїх дітей так, ніби всі вони однакові, оскільки вони мають різні потреби. Коли я згадую, хто я насправді у класі, я можу почати більше насолоджуватися своєю роботою та своїми дітьми». (Анонім)

Сподіваємося: ці поради допоможуть вам організувати навчальний процес якісно, спокійно та ефективно.

 

6) Поради щодо турботи про себе

«Якщо ви не піклуєтеся про себе, незабаром ви просто будете намагатися вижити, а не повноцінно жити», — зазначає Калена Бейкер. І ми повністю згодні з її словами. Тож нижче наводимо кілька порад для шкільних учителів, як правильно піклуватися про себе під час навчального року:

«Користуйся щоденником і щодня записуй одну позитивну подію, що сталася в цей день». (Анонім)

«Вдихніть, а потім наполегливо виконуйте те, що МОЖЕТЕ зробити, і відпустіть те, що не піддається вашому контролю. Ви не можете брати участь у КОЖНІЙ „битві“». (Анонім)

«Бережіть себе, щоб краще піклуватися про своїх учнів». (Анонім)

«Будьте милосердними. До себе та інших. Коли ви зазнаєте невдачі, використовуйте це як можливість вчитися, рости та рухатися далі». (Анонім)

За можливості спілкуйтеся з ровесниками. Підтримуйте один одного під час невдач та відзначайте успіхи. Важливо також мати когось, з ким ви можете конфіденційно поділитися наболілим«. (Анонім)

«Кожен день — це новий початок. Незважаючи на те, що попередній день був жахливим, наступного дня ми отримуємо шанс почати спочатку». (Анонім)

«Ділитися досвідом з іншими — це хороша ідея, але не засуджуйте себе, порівнюючи з тим, як інші навчають». (Анонім)

«Не будьте дуже суворими до себе, дихайте і просіть допомоги». -Анонім

«Не соромтеся звертатися до своїх колег за порадою та заохоченням. Це вибудовує хороші професійні стосунки та надає переваги усім залученим (включно з нашими учнями)». (Тіна, учитель 5 класу)

«Я щойно закінчив свій перший рік викладання, і найкраща порада, яку я можу вам запропонувати, — це знайти у школі друга серед учителів. Без того, з ким ви можете вільно поговорити про хороше, погане та все інше, навчальний рік буде справді важким. Учням потрібна підтримка, але вчителі також її потребують». (Анонім)

«Кожен день має бути перезавантаженням для ваших учнів і для вас. Якщо у вас важкий день, пам’ятайте, що завтра є можливість стати кращим». (Анонім, учитель 3 класу)

«Насолоджуйтеся своєю роботою та своїми дітьми. Я помітила, що, коли на мене тиснуть вимоги, я відчуваю стрес і починаю втрачати радість від навчання. І тоді я нагадую собі, що моїм головним пріоритетом є діти і те, що для них найкраще. Кожен рік це щось інше, тому що наші учні щороку змінюються. До того ж, ми не можемо навчати своїх дітей так, ніби всі вони однакові, оскільки вони мають різні потреби. Коли я згадую, хто я насправді у класі, я можу почати більше насолоджуватися своєю роботою та своїми дітьми». (Анонім)

Сподіваємося: ці поради допоможуть вам організувати навчальний процес якісно, спокійно та ефективно.

11245782235256332655894457896

Підготувала: Лариса КОВАЛЕНКО