VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Найоригінальніші музеї світу. 18 травня - Міжнародний день музеїв

Міжнародний день музеїв. Відзначається згідно з Рішенням ХІ Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв, що відбулась у травні 1977 р., щорічно

До цього свята готуються інтерактивні екскурсії, концерти, вернісажі. А з 1997 року в Європі проходить фестиваль «Ніч у музеї», під час якого можна безкоштовно оглянути зали після заходу сонця.

НАЙОРИГІНАЛЬНІШІ МУЗЕЇ СВІТУ

Музей поганого мистецтва (Бостон, США)

10040Як не дивно, подивитися на роботи горе-митців у бостонському Музеї поганого мистецтва з’їжджаються туристи зі всього світу. Девіз музею - наше мистецтво занадто погане, аби його ігнорували. У 1993 році музей відкрив антиквар Скотт Вілсон, діставши першу картину - «Люсі в полі з квітами» - зі смітника. Як зазначають в музеї, щомісяця вони отримують заявки від 20 художників, але позначку «найгірші» проходять лише п’ять з них.

Музей розбитих сердець (Загреб, Хорватія)

Музей, присвячений нещасній любові, був створений парою креативних художників, стосунки яких не склалися. Та після цього колишні «кохані» вирішили не ділити чи викидати загальні речі, а використати їх для заснування оригінальної експозиції. До колекції поступово додавалися речі, які пожертвували різні люди з розбитими серцями, серед яких: іграшки, фотографії, романтичні листівки, листи з сумними історіями. А ще тут можна побачити спеціальну зону з весільними сукнями, які не побували на святі, і навіть розбитий скутер та потрощену кавову машину.1041

Головна ідея музею – допомогти тим, хто переживає розрив з коханими, показавши дивні речі, як приклад, що не варто наслідувати. А іншим відвідувачам нагадати, як важливо берегти свої стосунки з коханими.

 

 

Музей брехні (Кюриц, Німеччина)

1042Все неправдиве починається вже з самої будівлі музею, який виглядає, як старовинний замок, але збудований недавно. А при вході, коли вас пригостять пластмасовими тістечками і «чарівним зіллям», все неправдиве продовжується. Музей складається з 10 кімнат, в кожній з яких представлені «унікальні» експонати. Серед них: старовинне радіо з Титаніка, килим-літак Аладдіна або ж відрізане вухо Ван Гога і старе корито в образі човна.

 

 Підводний музей (Канкун, Мексика)

Підводний музей у Канкуні - один з тих музеїв, куди в бахілах не зайдеш. Тут потрібно справжнє екіпірування - водолазний костюм та акваланг. Відкрили унікальний музей у 2009 році. Його створенням зайнявся скульптор Джейсон де Кайрес Тейлор. Музей налічує близько 400 скульптур, які на 10-метровій глибині зображають еволюцію людини з часів племені майя до наших днів. Всі вони виконані з екологічних матеріалів, тож не шкодять довкіллю. Та незвичайний культурний об’єкт здивує вас не тільки підводною експозицією, але й морськими мешканцями, які її облюбували.

Музей Джеймса Бонда (Англія)

Дивовижний музей Джеймса Бонда відкрив його шанувальник Пітер Нельсон. Він придбав аксесуари, які використовувалися під час зйомок фільмів, на аукціонах, а деякі експонати надали музею творці бондіани. Сам музей складається з одного залу, де представлені біля 50 справжніх автомобілів, на яких їздив знаменитий герой.

1043

А ще поряд є достатньо пошкоджених експонатів, які були потрощені на зйомках фільмів. Біля експонатів встановлені великі екрани, що показують саме ті кадри, де був задіяний даний автомобіль. До того ж кожен автомобіль обгороджений, щоб його не чіпали руками. Але це не зменшує інтерес у туристів до музею і тут часто доводиться чекати в черзі, щоб зайти.

УКРАЇНА НЕ ВІДСТАЄ ВІД СВІТУ

В нашій державі налічується 592 музеї, серед яких теж є досить незвичайні, зокрема музей сновидінь, гуцульської магії, контрабанди і навіть непотрібних речей.

Музей сала

1044Єдиний у світі музей, присвячений салу. В колекції представлені скульптури із сала, картини, фотографії та інші витвори мистецтва, присвячені цій закусці.

Серед експонатів можна побачити шахи, крісло, гуманоїда та інші предмети. При музеї працює ресторан, де можна скуштувати екзотичні страви, наприклад, морозиво із салом або фірмовий напій - салогонку.

Музей звуку в Одесі

Це перший в Україні Музей звуку, в якому представлені унікальні екземпляри звукової апаратури і носії інформації від історичних раритетів до найсучаснішої звуковідтворювальної техніки.

У колекції - понад 50 тис. раритетних зразків музичної техніки та апаратури, а також велика збірка вінілових та грамофонних дисків, звукових листів і документів, пов’язаних з історією звуку в Україні.

Музей гуцульської магії

Влітку 2015 року у Ворохті Івано-Франківської області відкрився музей гуцульської магії. На вигляд — типова етнографічна хата з великою кількістю специфічних артефактів - палиць, ножів, банок з незрозумілим зіллям. І тільки з розповіді екскурсовода стає ясно, що насправді означають ці предмети: в руках досвідченого мольфара ніж здатний розігнати хмари, а посох - примирити подружжя, що посварилося.

Музей «Писанка» у Коломиї Івано-Франківської області

1045Це єдиний музей писанки у світі. Він цікавий насамперед своєю колекцією, яка налічує 6000 писанок з різних регіонів України та країн світу. Незвичайним він є і завдяки своїй архітектурі, адже приміщення спроектоване у формі яйця, висота якого становить 14 метрів, діаметр - 10, будівля виготовлена повністю з кольорового скла.

 

Музей тролейбусного талончика у Києві

Відкритий 2011 року єдиний у світі музей тролейбусного талончика має на меті показати усе розмаїття проїзних документів. Відвідувачі можуть побачити талончики різної форми і номіналу - на громадський транспорт і маршрутні таксі, сучасні та радянського зразка, є експонати з Росії, Білорусі, Польщі, Словаччини, Франції, Німеччини та інших країн. Наразі експонатів у приватному музеї кілька сотень, але колекція увесь час поповнюється.

Музей історії туалету у Києві

Музей містить унікальну колекцію сувенірних унітазів – найбільшу в Європі. Серед понад 300 сувенірних мініатюрних експонатів - іграшкові унітази, унітази-запальнички та попільнички, брелки, кулони тощо. Також у музеї представлені експонати, що ілюструють еволюцію туалетів в різні історичні періоди. Серед них - туалетна бочка XIX століття, копія давньоримського туалету, скриня-туалет, яким користувалися моряки, вікторіанський горщик і англійський ватерклозет тощо.

Музей сну у Києві

У цьому музеї увагу привернуть не так експонати, як власні візії і жахи, а також сновиди-екскурсоводи. Приміщення поділене на чотири зони: магазин з книгами, виставковий зал, кабінет психоаналізу. Визначний експонат музею - скриня сновидінь, в якій можна залишити на зберігання свої сни, точніше записи, книги або інші предмети, пов'язані з ними. У музеї часто проводяться лекції з психолінгвістики, читання, тематичні виставки картин та влаштовуються перегляди кінофільмів.

Музей сміття або вторсировини у Києві

1046Він розташований на території заводу з переробки вторсировини. Колекція музею почала формуватися ще з 1943 року: цікаві речі, знайдені в смітті, не стали знищувати, а збирати. Згодом люди самі приносили сюди старовинні речі, дізнавшись про існування музею. Заклад розділений на дві частини: перша - у самому приміщенні заводу, друга - на вулиці. Кількість експонатів - близько 1 млн., серед яких старовинні телевізори, радіоприймачі, програвачі і магнітофони, патефон, самовари, фотоапарати, радіоприймачі, а також перший в Російській імперії пилосмок.

Музей циркового мистецтва

1047Єдиний в Україні, працює у столичному парку «Нивки». Цирковий поступ зображений від середини XIX століття до наших днів. Основу експозиції складає широкоплановий реквізит циркових номерів. Цікавими є ретро-фото зірок як вітчизняної, так і світової циркової арени з їх автографами. Гордістю вважають експонат під чудернацькою назвою «Звірина залізна дорога дідуся Золло».

 

 

 

IMG 6f6e4bab71f43b81226a57801566156f V