VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Паперовий скарб. 23 квітня - Всесвітній день книги й авторського права

26548513«Книжка є альфа й омега будь-яких знань, початок початків кожної науки»

Стефан Цвейг

Це свято насамперед для авторів, видавців, вчителів, бібліотекарів й усіх, хто причетний до книжкової справи. Його відзначають у 190 країнах світу. Вперше відсвяткували в 1996 році в Каталонії, що в Іспанії, де вже понад 80 років існує традиція дарувати в День святого Георгія троянди і книжки тим, кого любиш.

Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про дату 23 квітня. Саме цього дня померли Сервантес, Шекспір, Інка Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський, народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник…

Цікаво, що на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці під час змагання змінюють одне одного протягом сорока восьми годин.

Однією з перших українських рукописних книг було Реймське Євангеліє, 1049 року вивезене з Києва до Парижа дочкою Ярослава Мудрого Анною.

Серед інших знаменитих українських рукописних книг – Остромирове Євангеліє, «Ізборник Святослава» та Пересопницьке Євангеліє. Першою друкованою книгою українського автора була «Прогностична оцінка поточного 1483 року»Юрія Котермака з Дрогобича, видана в Римі. Першою книгою, надрукованою в Україні, став «Апостол», виданий Іваном Федоровим 1574 року в друкарні Львівського православного братства.

В XVII столітті найбільше українських книжок було видано друкарнею Києво-Печерської лаври, зокрема «Требник» Петра Могили, Києво-Печерський патерик та «Лексикон славенороський» Памви Беринди.

Щороку 23 квітня у всьому світі проводять святкування, мета яких – визнати чарівну силу книжок, що є зв’язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями та культурами.

IMG 10d02f998d9fa3e956b551c136eb1b04 VIMG f5a5784415d7ab6c9fd4d3293ae93833 V