VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Національне надбання. 18 квітня - Міжнародний день пам'яток та історичних місць

18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам’ятних та визначних місць, а в Україні – День пам’яток історії та культури. Свято встановлено згідно з Указом Президента України «Про день пам’яток історії та культури» від 23 серпня 1999 р. № 1062/99.

Це професійне свято українських архітекторів і цінителів архітектурних шедеврів країни. Українська історико-культурна спадщина величезна, вона формувалася протягом багатьох століть завдяки впливу культур різних народів. На території України збереглися сліди кількох культурно-історичних епох.

Культура власне українського етносу сформувалася у XIV-XV століттях. Від часів первіснообщинного ладу до наших днів дійшли унікальні залишки помешкань з кісток, петрогліфи Кам’яної могили, найдавніші кам’яні скульптури. Від культури скіфів і сарматів нащадки отримали у спадок численні кургани і городища. Давньоруська культура знайшла відображення у видатних архітектурних пам’ятках Києва та Чернігова.

У липні 2000 р. Президент України підписав Закон «Про охорону культурної спадщини», котрий регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері культурної спадщини з метою її збереження, використання в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Згідно зі Законом, об’єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою.

Український комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS) є дорадчим органом ЮНЕСКО та разом з Міністерством культури України та Національною комісією ЮНЕСКО вирішує, зокрема, які об’єкти номінувати до Списку Всесвітньої Спадщини.

Нині у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають сім об’єктів:

  • Собор святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами в Києві; Києво-Печерська лавра (з 1990 р);
  • Ансамбль історичного центру Львова (з 1998 р.);
  • Геодезична дуга Струве (з 2005 р.);
  • Букові праліси Карпат (з 2007 р.);
  • Резиденція митрополитів Буковини і Далмації (з 2011 р.);
  • Дерев’яні церкви карпатського регіону України (з 2013 р.);
  • Стародавнє місто Херсонес Таврійський (з 2013 р.).

Україна сповнена своїми дивами. Вона несказанно багата на культурні пам’ятники та різні історичні визначні пам’ятки.

Вивчаймо, пишаймося та бережімо свою історію! Подорожуючи по своїй землі, ми відкриємо багато нового і цікавого.

IMG 222112142ccba4c5a2325138a44e5c65 V