VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Конференція «Професійна орієнтація в Новій українській школі» у м. Бєльсько-Бяла, Республіка Польща

У період з 30 березня по 4 квітня 2023 року в місті Бєльсько-Бяла, Республіка Польща відбулась конференція, яка підбила підсумки другого етапу всеукраїнського освітнього експерименту «Профорієнтація в НУШ». Візит був організований Фондом міжнародної солідарності у рамках програми Європейського Союзу «EU4Skills: кращі навички для сучасної України». КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» на цій конференції представили Ковальчук Валентина Іванівна, завідувачка відділу управління освітніми закладами, координаторка всеукраїнського експерименту «Професійна орієнтація у Новій українській школі» у Вінницькій області, та Петренко Юлія Ігорівна, методист відділу основ безпеки життєдіяльності та охорони праці, координаторка соціальної та здоров’язбережувальної освітньої галузі. Також представницею Віницької області була вчителька ліцею №1 смт Крижопіль Крижопільської селищної ради Боса Тетяна Володимирівна.

В рамках Програми EU4Skills розроблені нормативно-правова та методологічна основи системи; введені елементи професійної орієнтації в стандарти та навчальні програми; підготовлено 11 посібників для початкової школи, які сприяють розвитку творчості та активності дітей. Розпочата робота по підготовці навчальних матеріалів для базової школи.

Результати, висновки з цих тренінгів, кращі українські практики, плани на майбутнє та роль освіти у відбудові України були головними темами конференції і семінарів, що відбулись в м. Бєльсько-Бяла. З українськими колегами поділилися своїм досвідом польські фахівці-практики, які постійно займаються професійною орієнтацією в Польщі. Розповіли про механізми підвищення кваліфікації вчителів у Польщі.

В Україні експеримент розпочався в червні 2021 року на базі закладів загальної середньої освіти Вінницької, Запорізької, Київської, Миколаївської, Рівненської, Чернівецької областей. На захід були запрошені представники всіх регіонів України з метою ознайомлення і реалізації завдань у сфері професійної орієнтації та кар’єрного зростання під час занять з учнями. Учасники конференції підбили підсумки другого етапу всеукраїнського освітнього експерименту «Профорієнтація в НУШ».

Програма EU4Skills фінансується ЄС і державами-членами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, має на меті підтримку впровадження реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програма імплементується GIZ та іншими установами країн-партнерів в рамках спів-фінансування.

За матеріалами сайту Solidarity Fund PL in Ukraine

collage