VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Вечір пам’яті, присвячений 150-річчю від дня народження Лесі Українки

В  Будинку дитячої та юнацької творчості Тиврівської селищної ради відбувся захід, присвячений ювілею Лесі Українки, організований ГО «Тиверці» за підтримки Вінницького підрозділу ВГО «Яворина», Обласного центру народної творчості, відділу українознавства КЗВО "Вінницька академія безперервної освіти".

Участь в заході взяли вчителі та учні шкіл Тиврова, Тиврівська ДМШ, поетеса та членкиня НСПУ Жанна Дмитренко, поет та член НСЖУ, НСПУ,НСКУ Андрій Стебелєв, голова Вінницького підрозділу ВГО «Яворина», методист відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Олена Козаченко, голова ГО «ВІА «Оберіг»», методист відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Ніна Бегас, краєзнавець , історик Олександр Коваль.

Присутні  не просто вшанували, а прожили вечір пам'яті Лариси Косач. Захід розпочався декламуванням вірша «І ти колись боролась, мов Ізраїль» учнем 10 класу Миколою Кирилюком.

Захід продовжила голова Вінницького підрозділу ВГО «Яворина», методист відділу українознавства Олена Козаченко спогадами про трагічні дні Революції Гідності. Всім присутнім було презентовано відео «Хронологія  Майдану». Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували  всіх тих, хто віддав життя за Україну.

Заступниця ГО «Тиверці» Ольга Пастух розповіла присутнім відомості з біографії Лесі Українки та презентувала відео про життєвий та творчий шлях поетеси.

Під час заходу вчителі висловлювали своє захоплення мудрістю, мужністю, патріотичною позицією Лесі Українки попри всі заборони рідної мови, знищення української культури. Життя поетеси – це суцільна й постійна боротьба з режимом, який панував на нашій землі. Видатна поетеса, гордість української поезії. Леся Українка – одна з небагатьох представниць української літератури, ім’я і творчість якої знають далеко за межами нашої країни. Учні декламували вірші поетеси.

Емоційним та неперевершеним був виступ поетеси, членкині НСПУ Жанни Дмитренко, яка розповіла про Лесю, як титана української літератури, одвічного борця, не дивлячись на її стан здоров’я, постійні подорожі різними країнами світу для лікування. Вона справжній борець за Україну, за нашу мову, за нашу культуру. Жанна Віталіївна зачитала вірші, які вона присвятила Лесі Українці.

Неймовірно-хвилюючими були спогади про Лесю Українку поета та члена НСЖУ, НСПУ, НСКУ Андрія Стебелєва, який зазначив, що Леся Українка неодноразово, мандруючи з Києва до Одеси , проїжджала дорогами Поділля, якому й присвятила свою поезію із збірки віршів "На крилах пісень" Подорож до моря «Красо України, Подолля». Поетеса, драматург-новатор, публіцист, критик, громадський діяч – це лише незначний перелік характеристик Лесі Українки. Її життя стало прикладом боротьби, а її зброя – це слово, яке й зараз є актуальним.

Музичний супровід та окрема подяка Тиврівській ДМШ, Олександру Ковалю та Ніні Бегас. Вірші Лесі Українки, покладені на музику, звучать геніально , як  і вся її творчість. 

Дякуємо Всім за чудову атмосферу та патріотичний дух!

IMG c229cb88940daa3f499648eb22ac3146 V

3545

IMG 20210224 170223 1

IMG 20210224 172123