VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Тарас Ткачук, доцент кафедри філології та гуманітарних наук КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти», кандидат філологічних наук, доцент, перебуваючи в лавах ТрО, написав підручник з української мови для 6 класу в співавторстві з Анастасією Онатій

Тарас Ткачук, доцент кафедри філології та гуманітарних наук КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти», кандидат філологічних наук, доцент, перебуваючи в лавах ТрО,  написав підручник з української мови для 6 класу в співавторстві з колегою Анастасією Онатій, кандидаткою філологічних наук, доценткою кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Тарас Ткачук і Анастасія Онатій є авторами підручників з української мови для 5 і 6 класів. Над кожним підручником працювали майже рік. Зауважують, що їхніми співавторами були й школярі. «Ми намагалися спростити максимально для дітей і прикрасити. Форзаци – це роботи дітей. П’ятикласники малювали фразеологізми, носологізми, вухологізми», – пояснює Тарас Павлович.

25 лютого 2022 року Тарас Ткачук вступив до 120-ї бригади територіальної оборони, не маючи військового досвіду. Розповідає, що працював над підручником у вільний час, коли було порівняно тихо й безпечно, але іноді – під обстрілами. Обдумування цікавих завдань для дітей рятувало і допомагало «перемкнутися».

«Один вистріл градів – це 30 тисяч доларів. А тираж для п’ятого класу – 70 тисяч доларів. Це ж скільки підручників можна було видати!» – ділиться роздумами педагог-воїн.

За словами Анастасії Онатій, Тарас Павлович надсилав їй завдання для школярів смс-повідомленнями, бо в окопах не було інтернет-зв’язку. «Він ставив собі норму і часто її перевиконував. Усі оператори звʼязку винні золоті рахунки, це величезна кількість. Найбільший шмат роботи виконав на мій день народження. Надіслав стільки вправ, скільки мені років виповнилось», – згадує співавторка.

Учительському голосуванню за підручник, розповідає Тарас Ткачук, передували зустріч і спілкування з педагогами з усієї України: «З чернігівськими вчителями зустрічались, із учителями з Луганщини. Нам писали: «Ми з Попасної – міста, якого вже немає». Я знаю, як це: на моїх очах місто рівняли з землею».

Під час конкурсу підручник з української мови для 6 класу (автори: Онатій А. В., Ткачук Т. П.) отримав від учителів 40 тисяч голосів, йому надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». Підручник надрукують накладом у 40 тисяч примірників за державний кошт.  

Співавтори сподіваються, що за їхнім підручником шестикласники вивчатимуть рідну мову уже з 1 вересня.

Ми маємо велике сподівання, що Тарас Павлович зовсім скоро займатиметься лише своїми улюбленими справами вчителювання і написання підручників у мирній Україні.

1c333b984604f1cc

f22641acc9dee8e2

 За матеріалами «Суспільного» підготували: Ю. Конфедрат, В. Зозуля