VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

"Діти - се наш дорогий скарб, се наша надія, се - молода Україна! О. Пчілка. 1 червня - Міжнародний день захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей. Свято встановлено в 1949 р. ухвалою Ради Міжнародної демократичної федерації жінок

День захисту дітей. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 568/98 від 30 травня 1998 р.) щорічно

 

Мільйони людей відзначають Міжнародний день захисту дітей – майбутнього всієї планети. Це свято започатковано у листопаді 1949 року рішенням сесії Ради Міжнародної федерації жінок, і вперше відзначалося 51-єю державою світу у 1950 році.

Проблемами дитинства суспільство почало цікавитись у ХVІ столітті.

Перше законодавство про дітей з’явилось на Заході наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Дітей, беззахисних перед експлуатацією дорослих, почали вилучати з процесу виробництва. Потім було прийняте і законодавство про обов’язкову освіту.

Справжній вибух світової громадської думки викликала поява в 1903 році книги шведської письменниці Елен Кей «Століття дитини». Таку назву дали ХХ століттю прогресивно налаштовані педагоги.

У 1924 році в Женеві прийнята Декларація прав дитини, що стала першим міжнародним інструментом, спрямованим на дітей. Після створення в 1945 році ООН, світова спільнота стала приділяти увагу проблемі прав дитини.

У 1948 році прийнята Загальна Декларація прав людини.

У 1959 році усі 78 членів Генеральної Асамблеї ООН ухвалили «Декларацію прав дитини».

З 1954 року Генеральна Асамблея ООН запропонувала святкувати 20 листопада Всесвітній День дитини.

У 1989 році Асамблея ООН одноголосно прийняла Конвенцію про права дитини, яка набула чинності в 1990 році. Її підписали і ратифікували 192 держави, першою серед яких була Україна.

Відзначення свята в Україні

В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей. Проте сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства, бойових дій на території областей нашої держави. Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

dity 1

Нехай кожна дитина буде щасливою!