VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Пам’ять як складова історичної правди

16 травня 2024 року у приміщенні обласної універсальної бібліотеки ім.В. Отамановського відбувся історично - просвітницький захід для викладачів та студентів Харківського університету МВС України, Вінницького технічного коледжу, вищого професійно-технічного училища №5 та працівників бібліотек засідання на тему: « Пам’ять як сладова історичної правди» з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Організаторами заходу стали КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» та обласна універсальна бібліотека ім. В. Отамановського. У засіданні взяли участь 110 осіб. Бібліотечні працівники з нагоди вищезазначених дат підготували для слухачів бібліографічну виставку, документи та твори про події тих часів. У заході були використані методичні матеріали для освітян Інституту національної пам’яті України.

Захід розпочався хвилиною мовчання за полеглими у період депортації кримських татар, політичних репресій та російсько-української війни 2014-2024 років, а по завершенню відбулось фотографування його учасників.

Були обговорені наступні ключові питання:

- Історична довідка про депортацію кримськотатарського народу;

- Переосмислення подій політичних репресій та Великого терору 1937 року - чесний діалог навколо складних сторінок історії;

- Політичні репресії на Поділлі очима її свідків, учасників та нащадків;

- російсько-українська війна 2014-2024 років: історичні паралелі причин, уроки та висновки.

У своєму виступі завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Володимир Лазаренко наголосив на причинах та подіях депортацій кримськотатарського народу та політичних репресій, як геноциду та злочинної діяльності з боку керівництва радянського тоталітарного режиму. Були наведені низка прикладів з історичних джерел 20 та 21 століть стосовно здійснення злочину без кари проти нашого народу.

Також Володимир Лазаренко познайомив присутніх з правдивими творами українських та закордонних авторів, у яких всесторонньо описано обговорювані історичні події. Особлива увага зверталась на актуальності та цінності творів українського розстріляного Відродження.

На чисельних пасіонарних прикладах українських героїв російсько-української війни 2014-2024 років завідувач відділу українознавства окреслив реальні шляхи щодо необхідності збереження нашої ідентичності, національної гідності та утвердження в Україні громадянського суспільства.

Image 123254Image 2325462Image 332541