VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Національний круглий стіл за результатами проекту «Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації та вирішення конфліктів мирним шляхом в закладах освіти»

19 червня 2019 року Міністерство освіти і науки України, ГО «Ла Страда – Україна», Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки Європейського Союзу проведено Національний круглий стіл за результатами проекту «Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації та вирішення конфліктів мирним шляхом в закладах освіти». У засіданні круглого столу взяли участь від КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» доктор педагогічних наук, завідувач кафедри психолого-педагогічної освіти та соціальних наук Браніцька Т.Р. та представник (методист) Навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Вінницької області Адамчук Л.Л.

зображення viber 2019 06 20 15 08 03зображення viber 2019 06 20 15 08 16зображення viber 2019 06 20 15 11 53зображення viber 2019 06 20 18 14 48

Рекомендації учасників круглого столу “Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації та вирішення конфліктів мирним шляхом в закладах освіти”

 

В процесі реформування системи освіти важливим кроком є побудова безпечного освітнього простору, зменшення рівня конфліктів між учасниками освітнього простору шляхом впровадження відновних практик у освітній процес.

Як показує досвід, медіація є ефективним інструментом відновного підходу, який поєднує цінності, принципи, практики і методи вирішення конфліктів. Саме ціннісний підхід став поштовхом до запровадження в 2015 році, за сприяння Міністерства освіти і науки України, ГО “Ла Страда-Україна” медіації в закладах освіти України.

Учасники круглого столу “Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації та вирішення конфліктів мирним шляхом в закладах освіти” рекомендують:

  • продовжувати включати до програм підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації педагогічних працівників інститутів післядипломної педагогічної освіти навчальні курси, лекції та практичні заняття з питань медіації та вирішення конфліктів мирним шляхом. , зокрема, програму освітньої діяльності та спецкурс курсів підвищення фахової кваліфікації педагогічних працівників з проблеми “Базові навички медіатора в навчальному закладі. Забезпечення участі жінок і дітей у розв’язанні конфліктів та миробудуванні” з метою підвищення рівня обізнаності керівників та педагогічних працівників закладів освіти щодо впровадження медіації та відновних практик як інструменту профілактики насильства та боулінгу в дитячому та молодіжному середовищі, формування безпечного освітнього середовища.
  • впроваджувати в освітній процес закладів освіти гурток “Вирішення конфліктів мирним шляхом. Базові навички медіації” та факультатив “Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе”
  • розвивати медіацію однолітків, створювати служби порозуміння
  • проводити для педагогічних працівників курси (спецкурси) підвищення кваліфікації, інформаційні тренінги, заняття щодо вирішення конфліктів мирним шляхом та медіації та впроваджувати навчальну програму в системі підвищення кваліфікації педагогічних працівників “Базові навички медіатора в навчальному закладі. Забезпечення участі жінок і дітей у вирішенні конфліктів та миробудуванні”
  • розвивати співробітництво із громадськими та міжнародними організаціями і фондами, широко використовувати досвід у впровадженні медіації та відновних практик;
  • керівникам закладів освіти у разі оцінювання діяльності педагогічних працівників враховувати рівень їхньої активності з питань впровадження медіації та відновних практик, профілактики негативних явищ, в тому числі, і профілактики насильства та боулінгу, та сприяти проведенню такої роботи на організаційному рівні
  • розміщувати на сайтах закладів освіти, органів та установ департаментів (управлінь) освіти і науки інформаційні банери, інформацію про роботу Національної дитячої “гарячої лінії” 0800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного)
  • проводити освітню роботу із батьками та законними представниками дітей з питань профілактики насильства, боулінгу, формування ненасильницької моделі поведінки та вирішення конфліктів мирним шляхом.

Круглий стіл проведено за результатами проекту Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації за принципом “рівний-рівному” та вирішення конфліктів мирним шляхом в закладах освіти Донецької та Луганської областей”, який впроваджує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та ГО “Ла Страда-Україна” за фінансової підтримки Європейського Союзу та за сприяння Міністерства освіти і науки України