VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

НАВЧАЛЬНИЙ ВІЗИТ ОСВІТЯН ВІННИЧЧИНИ ДО М. ЛОДЗЬ В РАМКАХ ПРОЕКТУ “АКТИВНИЙ ВЧИТЕЛЬ З ХАРИЗМОЮ”

Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування спільно з КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти», Департаментом освіти та науки Вінницької ОДА та з Фундацією «ФЕРСО» (Польща) реалізували ІІ етап польсько-українського проекту «Активний вчитель з харизмою», а саме навчальний візит до Лодзинського воєводства. Візит проходив протягом 17.03. – 23.03.2019 р. 20 вчителів з Вінницької області, а також представники ВОАОМС, Департаменту освіти та науки Вінницької ОДА, та КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» протягом тижня перебували у м. Лодзь.

Навчальна програма включала в себе відвідування загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих садочків, Центру неперервної освіти для вчителів та Відділу по нагляду за закладами освіти у м. Лодзь, зустріч з керівництвом даних закладів та обмін досвідом між викладачами, а основне – це плідна робота групи з тренерами проекту.

Як зазначив Яцек Єнджейчак, один з тренерів проекту: “В більшості Західних країн професія тренера вже активно зайняла свою провідну нішу на ринку праці, проте ринок тренерських послуг і в Україні на даний момент розвивається та з часом потребуватиме все більше кваліфікованих кадрів. Тому, основна мета проекту полягає саме в тому, щоб надати можливість вчителям здобути тренерські навички та, передусім, навчитися використовувати їх на заняттях з учнями».

Тренери разом з учасниками працювали над техніками презентації, включаючи роботу в групі та її організацію, над автопрезентацією, техніками проведення тренінгу. В групах по дві особи вчителі практикувалися розробляли програми тренінгів, які презентували для всіх учасників.

Також в рамках тижневого перебування, учасники ознайомилися з альтернативною освітою в рамках польського проекту “Школа в дорозі” – а це нові можливості, нові знання, нові навчальні процеси та методики роботи з дітьми. Директор Божена Восік розповідала про особливості здобування освіти учнями в рамках даної програми.

  • Як навчитися налагодити контакт з дітьми та враховувати їх думку, без покарань та винагород для учнів.
  • Як святкувати з дітьми разом їх успіхи та переживати з ними їх поразки.
  • Як виховати в учнів відповідальність та бажання розвиватися.

В державних школах учасники знайомилися з управлінням та організацією навчального процесу, пошуком джерел фінансування та реалізацією проектів в рамках громадського бюджету міста. Кожного року в рамках партиципативного бюджету в м. Лодзь реалізовуються проекти, необхідність реалізації яких попередньо обговорюється з батьками та дирекцією школи. Не всі проекти реалізовуються з першого разу, адже, обов’язково, громада міста повинна проголосувати за проект та оцінити його важливість для школи та громади.

Одним з цікавих елементів програми для вчителів стало ознайомлення з аспектами роботи Відділу по нагляду за закладами освіти у м. Лодзь, організацією навчальних процесів та підвищення кваліфікації вчителів.

Під враженням учасники залишилися від професійного навчальниго закладу “Школа Новітніх Технилогій”, де  охочі здобути нову професію можуть отримати безкоштовно необхідні кваліфікації в галузі електро-монтажних робіт, механіки, аудіо- та відеомонтажу та кінематографії безкоштовно, якісно та в технічно оснащених аудиторіях і кабінетах.

По завершенню візиту в учасників залишилася маса вражень, новий досвід та безліч цікавих ідей, які можна реалізувати в своїх школах. Здобуті навични та знання, кожен з учасників зможе продемонструвати та закріпити  уже в рамках ІІІ етапу реалізації проекту, який проходитиме у м. Вінниці в червні 2019 року, де вчителями буде представлено свої сценарії тренінгів.

На завершення, учасники однією фразою дуже влучно охарактеризували та підсумували свою роботу протягом навчального візиту: «Як же все таки пощастило нашим учням, що їх будуть навчати такі компетентні вчителі-тренери в одному обличчі!»

 IMG 20190320 172436 BURST1 480x360IMG 20190322 105051 480x360IMG 20190322 152248 480x360IMG 20190319 134827 480x360