VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Виставка «Донбас: переPROчитання образу»

Вперше у Вінниці з ініціативи відділу українознавства КВНЗ Вінницької академії неперервної освіти відбулась виставка «Донбас: переPROчитання образу», розроблена Українським інститутом національної пам’яті. 

Метою виставки є подолання нав'язуваного російською пропагандою уявлення про Донбас, як «особливого» антиукраїнського регіону. Зібрані цікаві факти з історії заселення краю показують його, як цивілізаційно-культурне перехрестя, простір який завжди був привабливим для людини. Приділивши увагу "антирадянським виступам" та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей.

Експозиція містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області різних історичних часів - доби палеоліту, скіфські часи, козаччина, радянщина, сучасна війна з російським окупантом; про відомих діячів тих країв, які тісно поєднанні із Вінниччиною, зокрема відомий письменник, дисидент, поет – Василь Стус, та всесвітньовідомий композитор – Микола Леонтович. 

Присутні у залі – студенти з Донецького національного університету імені Василя Стуса, викладачі, професори, громадські діячі та іноземні гості.
       Модератором заходу виступив завідувач відділом українознавства -  Лазаренко Володимир Іванович.

Серед виступаючих була - Надія Романівна Темірова – доктор історичних наук професор, завідувач кафедрою спеціальних галузей історичної науки Донецького національного університету імені Василя Стуса, яка зазначила, що Донбас ніколи не був російським, що довгі роки багатьох українців «годували міфами» про братню колиску двох народів. Донецьк – це Україна. Так було, і так буде завжди.

Свої вірші декламував поет, учасник Революції Гідності, учасник бойових дій на Сході України, старший сержант – Влад Сорд, у яких згадував про бойові подвиги своїх побратимів, про два світи – мирного населення і тих, хто воює. Влад зазначив, що перш за все ми маємо берегти українську мову і культуру, бо це є найбільша зброя українців.  

З повагою ставились усі присутні до нашого іноземного гостя, який приїхав із Грузії – Зураб Кутателадзе, член громадської організації українців у Грузії, перекладач. 

Виступили також Тараненко Олена Валеріївна – завідувач кафедри журналістики Донецького національного університету імені Василя Стуса, доцент, кандидат філологічних наук та заступник директора з навчально-виховної роботи, вчителька з історії та економіки -  Воронцова Валентина Володимирівна.

Про Український Донбас мають чути усі навчальні заклади, школярі, студенти, викладачі, щоб детальніше знати історію цих земель, їх збереження та відродження. У кожного має відбутися процес «перепрочитання Донбасу», який несе в собі велику українську культуру, традиції, звичаї, і зберігає відомі і маловідомі українські історичні пам’ятки. 

54520268 285402919042953 7729499612926443520 nDSC 4061DSC 4068DSC 4073DSC 4076DSC 4091DSC 4109DSC 4116DSC 4119DSC 4127DSC 4141