VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Круглий стіл на тему «Іван Богун - визначний полководець та державний діяч української нації».

   20 липня  2017 року об 16:00 у актовій залі обласної державної адміністрації (вул. Соборна, 70, 4-й поверх)  за ініціативи громадської організації «Лелеки» відбулось вищезазначене засідання круглого столу за участі представників КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» (модератор заходу Олексій Струкевич, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри філології та гуманітарних наук), громадської ради при обласній раді, департаменту молодіжної та соціальної політики облдержадміністрації, творчої інтелігенції, науковців, краєзнавців, учасників революції Гідності та АТО, представників обласного краєзнавчого музею, козацьких товариств, ГО «Білий вовк», письменників, істориків-краєзнавців з Тиврівського та Липовецького районів, учителів  та  громадських організацій  м. Вінниці.

    Головною метою заходу визначено необхідність популяризації постаті Івана Богуна, як символу Соборності  та незалежності України, «… одного з найчистіших отаманів українського козацтва» та необхідності встановлення йому пам’ятника.

   Захід проходив у рамках виконання обласної програми національно-патріотичного виховання молоді Вінниччини.

   У виступах звучали джерела про історичні здобутки І. Богуна у боротьбі за  визволення та незалежність України, його визначний військовий та дипломатичний хист, шляхетність вчинків як рятівника української армії  (битви під Берестечком, Жванцем та Сучавою), майстерного фортифікатора ( оборона Умані) та справжнього українського патріота.

   Особливу увагу було приділено висвітленню таланту українського козацького полковника при обороні Вінниці у 1651 році, його уміння залучати громаду міста до оборонних боїв та, у подальшому, до звитяжних перемог. Були наведені історичні джерела про спадщину І. Богуна на околицях території сучасного Старого міста, зокрема про Богунів байрак та Богунову леваду.

   Письменник О. Дмитрук озвучив інформацію про  історичні документи щодо народження видатного полководця І. Богуна у с. Яструбинці на Вінниччині (І. Богун з роду Яструбецьких, які походили з козацько-шляхетського роду та мали власний герб).

   

Письменник М.Рябий зазначив на необхідності активізації діяльності  місцевих органів влади щодо виконання вимог указу президента з нагоди відзначення 100-річчя української революції 1917-1921 років та належне вшанування очільника Директорії УНР  С. Петлюри, уряд якого тричі перебував у м. Вінниці.

   Завідувач відділом українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» В. Лазаренко виокремив питання щодо необхідності використання відповідних матеріалів та невиконаних рішень Вінницької міської ради депутатського корпусу попередніх скликань  щодо встановлення гідного монументу І. Богуну у м. Вінниці та підтримав пропозицію О. Дмитрука  про увагу при виготовленні пам’ятника саме на постаті зазначеного національного героя, а не акцентуванні на наявність у скульптурній композиції вершника на  коні.

   Виступаючі з обуренням говорили про недоступність, після відкриття фонтану «Рошен», та занедбаність острова Кемпа (Купа), де було  встановлено козацький хрест, про недбалість з боку міської влади  щодо стану парку, де знаходиться  пам’ятний знак місця оборони Вінниці у 1651 році, збереження пам’яток історії та культури м. Вінниці, дотримання у  місті вимог  закону про рекламу та зникнення україномовних назв, створення нової атрибутики та хаотичної забудови міста, яке втрачає національний колорит,  тощо, замість необхідності увіковічнення  та вшанування чисельних українських постатей,  серед яких особливе місце займає І. Богун.

   За наслідками круглого столу учасниками заходу одностайно прийняте звернення до органів обласної  представницької та виконавчої гілок влади, органів міського самоврядування м. Вінниці щодо нагальної необхідності  виконання відповідних завдань з підготовки і встановлення пам’ятника І. Богуну, що сприятиме консолідації громади міста та області, та поліпшить стан  національно-патріотичного виховання мешканців Вінницького краю.

   Наголошено на необхідності проведення інформаційно-просвітницької роботи із зазначеної тематики, історично-краєзнавчого всеобучу з метою залучення громадянського суспільства Вінниччини до вирішення вищезазначених питань.

 

   Завідувач відділом українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти Володимир Лазаренко.