VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Семінар «Боротьба за державність. Від Української революції до сучасної російсько-української війни»

У місті Кам’янському Дніпропетровської області 1-2 березня відбувся семінар для освітян та працівників закладів культури «Боротьба за державність. Від Української революції до сучасної російсько-української війни».

Захід організували Український інститут національної пам’яті спільно з Музеєм історії Кам’янського за підтримки Кам’янської міської ради.

Участь у семінарі взяли понад 100 освітян і працівників закладів культури з Кам’янського, Дніпра, Вінниці, Кривого Рогу, Кременчука, Жовтих Вод, Верхньодніпровська, Петриківки, Шульгівки, Зеленодольська, Підгороднього, Чаплинки, П’ятихаток, Покровки, Лобойківки, Красноіванівки та Саївки. В семінарі також взяла участь методист відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Олена Козаченко.

У фокусі обговорення, зокрема, були:

  • оновлення музеїв відповідно до викликів часу,
  • збереження музейних фондів в умовах війни,
  • зміни в шкільних навчальних програмах,
  • перспективи розвитку історичної освіти,
  • механізми протидії російській пропаганді.

Програма семінару була надзвичайно насиченою, розглядалися такі актуальні питання як зміцнення національної ідентичності, національна пам’ять, нові підходи в історичній науці, робота музеїв під час війни, необхідність внесення концептуальних змін в шкільні навчальні програми з історії, а також мова йшла про боротьбу за незалежність і яскравих представників цієї боротьби, переосмислення місця України у складі колишньої радянсько-совєтської імперії, відмова від застарілих штампів тощо.

Важливою частиною  семінару було ознайомлення аудиторії з роботою УІНП, зокрема як потужного ресурсу для використання під час заходів та уроків. Модераторками та доповідачками семінару були представниці  УІНП, а саме Ганна Байкєніч, Леся Бондарук, Олена Охрімчук та Наталя Слобожаніна, чиї виступи знайшли відгук серед учасників семінару.

Зі своїми доповідями на семінарі виступили директорка Музею історії м. Кам’янське Наталія Буланова, професор кафедри історії України Дніпровського національного університету ім. О. Гончара Олександр Нікілєв, колекціонер і громадський діяч Дмитро Піркл, координатор благодійного фонду OBMIN Василь Пастернак, доцент кафедри історії України Львівського національного університету ім. І. Франка Мар’ян Мудрий, а також дослідники повстанського руху, музейники з Кривого Рогу Олександр Мельник та Ірина Стеблина.

Результатом роботи семінару стало жваве обговорення важливих тем, а також спонукання діячів культурної та освітянської спільноти до постійного вдосконалення, розвитку, пошуку нових ідей та ефективних форм роботи. В обговоренні низки питань взяла участь методист відділу українознавства КЗВО «ВАБО» Олена Козаченко.

Учасники просвітницького семінару щиро подякували представникам Українському інституту національної пам'яті за фаховість, інноваційність, актуальність семінару.

«Ми не плануємо зупинятися. Попереду ще багато міст України, які потребують правдивої інформації про українську історію та національну пам’ять», – зауважила координаторка семінару Ганна Байкєніч.

IMG 20230301 094729

IMG 20230301 123132

IMG 20230301 124540

IMG 20230301 125534

IMG 20230301 140114

IMG 20230301 142945

IMG 20230301 145217