VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

22 січня – День Соборності України

Боротьба за Українську Самостійну Соборну державу – найбільш яскрава сторінка визвольних змагань українського народу в ХХ ст.

Українська революція 1917-1920 рр. реалізувала мрію багатьох поколінь українців про об’єднання в єдину соборну державу. Внаслідок революції, під час якої з великою силою розкрилися творчі сили, свободолюбство і національний дух українського народу, утворилися дві демократичні держави – Українська Народна Республіка (УНР) і Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР). Цей факт і засвідчив державне існування України.

1 грудня 1918 року представники Державного Секретаріату ЗУНР – Д. Левицький, Л. Цегельський, члени Директорії – В. Винниченко, С. Петлюра, П. Андріївський підписали у Фастові Передвступний договір про майбутнє об’єднання двох республік. Даний договір став, по суті, першим і основним актом соборності, викликав схвалення українського загалу.

3 січня 1919 року на першому засіданні Української Народної Ради одностайно прийнята Ухвала про злуку ЗУНР і УНР.

Директорія і Рада Народних Міністрів призначили урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР на 22 січня. Мабуть, це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного ІV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності.

В Акті злуки проголошувалося: «Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Республіка».

22 січня весь український народ відзначає День Соборності як шану тому визначальному Акту злуки, коли були зламані кордони між двома українськими республіками. Маємо надію, що будуть зруйновані кордони і в душах українців, й вони об’єднаються заради однієї величної мети – побудови економічно та духовно багатої, вільної і соборної України.

IMG ceb022ca0ee1e6441153ea8fde128f28 V