VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

21 листопада - НЕВІДОМЩЕНА ТРАГЕДІЯ

Альманах визначних подій

21 листопада - НЕВІДОМЩЕНА ТРАГЕДІЯ

21 листопада 1921 року більшовики розстріляли під селом Базар 359 полонених українських вояків.

В історії кожної країни є героїчні сторінки, про які згадують нащадки, про які пишуть письменники, на яких виховують молоді покоління. Є такі епізоди й в українській історії. Один із них стався 1о1 рік тому під час Другого зимового походу армії УНР у селі Базар (нині Житомирщина), де червоноармійці Григорія Котовського розстріляли 359 українських вояків. У радянських публікаціях на цих подіях лежало табу, але завдяки емігрантській літературі, яка зберегла спогади учасників того походу, пам’ять про загиблих патріотів живе.

1921 року на українських землях діяло близько 40 тисяч повстанців, підтримуваними селянами, невдоволеними ленінською «продрозверсткою».

… До розстрілу більшовики підготувалися заздалегідь. Під селом Базар за наказом червоноармійців селяни викопали велику і глибоку могилу, яку під час розстрілу оточили «червоні». Вони мали розганяти селян, які на звістку про розстріл сходилися з навколишніх сіл і хуторів.

Першу партію засуджених на розстріл повстанців вивели 21 листопада. Приречених вояків вишикували перед могилою та запропонували покаятися та перейти на бік червоних. Але слово взяв козак Степан Щербак, який заявив: «До вас служити не підемо. Стріляйте. Український народ вам цього не пробачить». Після цих слів вояки почали співати «Ще не вмерла Україна…». Як згадують очевидці, розстріл, який вели з двох кулеметів «Льюїс», тривав усю ніч.

Після страти більшовики наказали селянам закопати розстріляних українців і ні в якому разі не ставити хрестів і не насипати могил. Тож місце поховання повстанців забули на довгі десятиліття. Але учасники, яким вдалося врятуватися з того пекла та вибратися за кордон, у своїх спогадах увічнили Базарську трагедію.

У відомому романі Юрія Винничука «Танго смерті» головні герої – четверо синів вояків армії УНР, розстріляних під Базаром: українець, поляк, єврей і німець. Що цікаво, всі львів’яни.

Роман Коваль на початку нашого століття відшукав в архіві Служби безпеки України список розстріляних, який опублікував у книзі «Рейд у вічність».

Розстрілявши українських повстанців у селі Базар, більшовики приклали всіх зусиль, щоби про цю трагедію нічого не знали їхні нащадки в радянській Україні.

Памяті героїв Базару