VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

10 листопада – Всесвітній день науки

Свято відзначається щорічно з метою підвищити усвідомлення громадськістю користі науки. У цей день у кожній країні проходять цікаві та важливі заходи.

КОРОТКО ПРО ДЕЯКИХ НАУКОВЦІВ УКРАЇНИ

Іван ГОРБАЧЕВСЬКИЙ, перший міністр охорони здоров’я у світі

Український вчений, хімік, епідеміолог, біохімік, гігієніст, громадсько-політичний діяч, академік АН УРСР.

Професор Іван Горбачевський є символом справжнього вченого-потріота, який усе своє життя віддав науці, служінню рідному народові, а також ідеалам гуманізму.

Любомир Романків, вчений, винахідник, який сприяв створенню комп’ютера Apple

Науковець, доктор металургії і матеріалознавства, дійсний член Академії інженерних наук ІВМ та інженерних наук України.

Це один з наших співвітчизників (крім Стівена Возняка) без якого існування найбільш успішної корпорації в історії було б неможливим.

Іван ПУЛЮЙ, український вчений, дослідник, винахідник Х-променів

Відомий фізик і електротехнік, організатор науки, громадський діяч, перекладач, професор Вищої технічної школи в Празі, ректор першого в Європі електротехнічного факультету, доктор Страсбурзького університету, державний радник з електротехніки Чехії і Моравії.

Ярослав-Богдан РУДНИЦЬКИЙ,український славіст, мовознавець, науковий і громадський діяч, літературознавець, фольклорист

Він був визначним літературознавцем, публіцистом, перекладачем, автором близько трьох тисяч праць, президентом Української вільної академії наук, президентом Української могилянсько-мазепинської академії наук в екзилі.

Володимир КУБІЙОВИЧ, український історик, географ, енциклопедист, видавець

Громадсько-політичний діяч, організатор видання і головний редактор Енциклопедії українознавства та фундаментальної праці «Географія українських і сумежних земель»

Юрій КОНДРАТЮК, український вчений-винахідник

Один з піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів (справжнє ім’я Шаргей Олександр Гнатович). Автор так званої «траси Кондратюка», якою подорожували на Місяць космічні кораблі «Аполлон».

Сергій КОРОЛЬОВ, український вчений-конструктор, основоположник практичної космонавтики

Відомий у галузі ракетобудування та космонавтики. Цей легендарний житомирянин є прикладом того, що за бажання можна «дотягнутися до зірок». Вченому довелося пройти ув’язнення у ГУЛАГУ та захворіти тифом, який зробив його інвалідом на все життя, але попри це Корольов не відмовився від амбіційних мрій, які здавались на той час нереальними.

Валентин ГЛУШКО, творець «катюш» і реактивних двигунів

Беззмінний керівник відділу рідинних і електричних двигунів і ракет. Створив школу ракетного двигунобудування. Валентин Петрович є уособленням великого генія людини, яка реалізувала фантастичні мрії багатьох землян про завоювання далеких просторів Всесвіту.

Георгій ВОРОНИЙ, український математик, творець геометрії чисел

Наукові праці Вороного були визнані геніальними ще його сучасниками, вони стали поштовхом для нових напрямків досліджень в аналітичній теорії чисел, алгебраїчній теорії чисел, геометрії чисел, теорії функцій. Особливо популярною стала робота Вороного – про примітивні паралелоедри у зв’язку з розвитком таких актуальних напрямків науки як комп’ютерна графіка, розпізнавання образів, створення штучного інтелекту, екологія, молекулярна біологія, радіаційна фізика, космологія, хімічна інженерія, фізична хімія.

Федір ВОВК, український антрополог, етнограф і археолог

А також відомий археограф, музеєзнавець, видавець та літературознавець. Вчений зібрав значний матеріал з етнографії українського народу. Він є автором праць «Антропологічні особливості українського народу», «Етнографічні особливості українського народу», в яких доводив, що українці – окремий слов’янський народ зі специфічним домінуючим антропологічним типом.

Володимир ВЕРНАДСЬКИЙ, природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про біосферу

Один із засновників Української академії наук, дійсний член та її перший очільник. Засновник Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині – Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського). Збагатив науку глибокими ідеями, що лягли в основу нових провідних напрямів сучасної мінералогії, геології, гідрогеології, визначив роль організмів у геохімічних процесах. Організатор та директор радієвого інституту, біохімічної лабораторії (нині – Інститут геохімії й аналітичної хімії імені В.І. Вернадського).

6020ad890971716a2cbd859b96d4378f