VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Про перейменування Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки

Наприкінці липня 2022 року Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека позбулася імені прибічника більшовизму Клімєнтія Тімірязєва. Відповідне рішення ухвалили депутати на 27-й сесії обласної Ради у відповідь на звернення колективу книгозбірні, врахувавши активну підтримку дерусифікації назви закладу вінничанами.

На важливості перейменування обласної бібліотеки неодноразово наголошував доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри філології та гуманітарних наук КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Олексій Карпович Струкевич.

Із 13 вересня по 12 жовтня на сайті обласної Ради тривало голосування за вибір нової назви книгозбірні. Результати вивчення громадської думки засвідчили, що більшість висловилася за вибір імені українського історика, бібліографа, краєзнавця, громадського й політичного діяча Валентина Отамановського.

Олексій Карпович Струкевич зауважує: «Те, що громадськість Вінниччини схилилася до думки надати бібліотеці ім’я Валентина Отамановського є відновленням історичної справедливості стосовно людини, яка всі свої життєві сили поклала на вівтар служіння Батьківщині. Водночас масштаб постаті В.Отамановського – це масштаб не лише Поділля, а всієї України. Пригадаємо хоча б той факт, що його авторитет як лідера «Братства самостійників» (створене 1912 року) визнавали такі видатні українці, як М.Міхновський, К.Лоський, В.Елан-Блакитний, С.Шелухін. Отож це імя відкриє перед нашою бібліотекою широкий простір для наукової та просвітницької роботи не лише на подільському, але й на всеукраїнському рівні».

2204795 800x600 VOUNB