VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Заходи у Муровано-Куриловецькій ОТГ з нагоди 103-річниці Соборності України

На виконання Обласної програми національно-патріотичного виховання та з нагоди відзначення 103-річниці Соборності України завідувач відділу українознавства КЗВО "Вінницька академія безперервної освіти" взяв участь у підготовці та проведенні заходів щодо увічнення пам'яті земляків-вінничан, які брали участь в Українській революції 1917-1921 рр. у Муровано-Куриловецькій ОТГ.

Напередодні відзначення 103-ї річниці Соборності України в селищі Муровані Курилівці, що на Могилів-Подільщині, 20 січня було відкрито пам`ятний знак українському громадсько-політичному діячеві часів Української Народної Республіки, начальнику Подільської губернії (посада тотожна по функціях нинішній посаді «Голова облдержадміністрації») Федору Сумнєвичу.

Роль постаті Федора Сумнєвича є вагомою в становленні української державницької влади на Поділлі. До цього призначення він був губернським комісаром Волинської губернії, працював керівником на Рівненщині, а ще – воював за незалежність УНР у Першій світовій війні, брав участь у Першому Зимовому поході армії УНР. На жаль, не витримавши політичних і громадянських утисків, був змушений в 20-х роках емігрувати до Польщі, а згодом – до Чехословаччини, де відомості про нього губляться в просторі і часі того періоду…

Вшанували ж його пам`ять в Мурованих Курилівцях саме тому, що він народився в цьому селищі. Біля селищної ради зібрались його жителі, представники наукових історичних кіл Вінниччини, обласної і місцевої влади, учні місцевих шкіл. В урочистостях взяли участь та виступили перед учасниками зібрання доцент Вінницького державного педагогічного університету - історик Віталій Тучинський, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Іван Педорук, кандидат історичних наук, керівник Центрального відділу УІНП Богдан Галайко, завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Володимир Лазаренко, голова ГО «Кипорів Яр» Олександр Масний, радник Голови ОДА Тетяна Каменщук.

Селищний голова Мурованих Курилівців Галина Цибульська та секретар Мурованокуриловецької селищної ради Сергій Ладан висловили щиру вдячність усім, хто долучився до дослідницької та організаційної роботи з відкриття меморіальної дошки.

Вагомий внесок у проведення заходу зробили учасники ГО «Вінницьке історичне товариство» на чолі із Олександром Федоришеним, а також учасники інших історичних товариств, які організовують військові реконструкції. Перед мітингом в місцевому будинку культури було організовано «Урок живої історії» для місцевих школярів, де їм продемонстрували зброю та однострої вояків Армії УНР тих часів, розповіли про організацію військової служби в Армії УНР тих часів, про військові кампанії 1917 – 1921 років.

Після мітингу на честь відкриття пам`ятного знаку усі мешканці стали свідками масштабної історичної батальної реконструкції бою з визволення Мурованих Курилівців підрозділами Армії УНР від більшовицьких загонів. Постріли гармати, напади і відступи, поклики «В атаку!!!», і – апогей реконструкції – виїзд на «передову» панцерника «Петлюра», завдяки якому загони «унрівців» перемогли «червоних», взявши їх у полон - назавжди закарбуються в пам`яті юних мурованокурилівчан, як і має залишитись пам`ять про видатну постать-земляка Федора Сумнєвича.

Бібліотеці ОТГ були презентовані книги Вінницького письменника Олександра Дмитрука та матеріали УІНП.

Image 20

Image 01

Image 02

Image 03

Image 04

Image 13

Image 14

Image 17

Image 21