VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Участь в історико-краєзнавчому семінарі

3 грудня 2021року в Комунальному закладі вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» було проведено історико-краєзнавчий семінар «Боротьба українського народу за ідентичність та державність через призму століть (до 400-річчя Хотинської битви та 100-річчя національно-визвольного руху на теренах Поділля початку 20-х років XX століття)».

У роботі семінару взяв участь завідувач кафедри філології та гуманітарних наук КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» професор Струкевич О.К., який підготував публікацію «Тема сконсолідованості у висловлюваннях українських гетьманів та старшин як запорука захисту ідентичності та державності», а також виступив з доповіддю: «Використання історичної інформації про Хотинську війну, діячів УНР М.Грушевського та С.Петлюри у роботі з формування української ідентичності».

Ведучи мову про Хотинську війну, О.К.Струкевич зокрема підкреслив, що вирішальну роль у зупиненні Османської імперії в наступі на Європу відіграли саме українці. Це засвідчує насамперед чисельність дислокованих під Хотином збройних сил. Під стіни Хотина П.Сагайдачний привів 41,5 тис. козаків. Там уже перебували 34,5 тис. поляків та 8,5 тис. німецьких рейтарів та ландскнехтів. До того ж, протягом тижневого прориву від Могилева до Хотина козаки у ході постійних боїв втратили близько 4 тис. бійців. Їх теж потрібно зарахувати до числа оборонців Європи від османів.

Водночас козаки протягом травня-жовтня вели активні дії проти турецьких сил в Чорному морі, потопивши 141 вороже судно, включаючи й 9 галер з важкими осадними гарматами, що призначалися для осади Хотина. Так що і український козацький флот треба зарахувати до числа учасників Хотинської війни 1621 р.

Піднімаючи тему вшанування подвигу наших предків, що стали на захист власної Батьківщини й усієї Європи, Струкевич О.К. запропонував учасникам семінару звернутися з пропозицією до релігійних конфесій, зокрема Православної Церкви України, Католицької та Греко-католицької Церков, відновити відправлення у церквах 10 жовтня спеціальної служби, присвяченої дню мужності війська. А такі служби, за рішеннями Папи Римського Григорія ХV та Урбана VІІІ, здійснювалися після перемоги під Хотином до кінця ХІХ ст.

879