VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

4 століття репресій… Як українську мову намагались вбити 134 рази

10 червня 2021 року в ОЗЗСО І-ІІІ ступенів смт.Тиврів відбулася зустріч із освітянами, організована Вінницьким обласним молодіжним центром «Квадрат» за участі відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти».

Зустріч відкрив керівник відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Тиврівської селищної ради Киришов Валерій Володимирович, який зауважив, що наша зустріч відбувається для подальшої співпраці Тиврівської громади, в тому числі й освітян, в рамках національного-патріотичного виховання молоді та громади в цілому.

Заступник голови молодіжного центру Андрій Мельничук розпочав свою промову зверненням до вчителів, зазначивши той факт, що рідна мова є зброєю тиловиків. Хлопці боронять східний кордон України від ворога, а ми маємо в тилу тримати за зброю – рідне слово, закладаючи підґрунтя для її проростання в майбутніх поколіннях.

Методист відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти»  Олена Козаченко прочитала лекцію « 4 століття репресій… Як українську мову намагалися вбити 134 рази», сконцентрувавши увагу освітян на основних найжорсткіших заборонах української мови : церковні душителі мови; царі, цариці й українці; української мови “не было, нет и быть не может”; Емський указ; українська мова XX століття; генеральні секретарі – на “стражі” мови; початок ХХІ століття також вніс свою ложку дьогтю у відродження мови.

Далі голова Вінницького підрозділу ВГО «Яворина»  пані Олена зробила віртуальну подорож сторінками сучасної російсько-української війни, свідками якої стала вона сама та її родина під час подій 2014-2015 року на теренах Донеччини та в м. Донецьк, куди прийшов «русскій мір» захищати «русскоязичноє населеніє».

Почалася жвава розмова щодо мовного питання з педагогічним колективом закладу освіти. Надійшли пропозиції від вчителів щодо збільшення годин української мови, особливо в старших класах, повернення такого предмету, як українознавство, як обов’язкового для вивчення у школах, тому що цей предмет поєднує в собі – мову, історію, літературу, культуру, традиції нашого українського народу.

Разом з учителями заступник голови молодіжного центру « Квадрат» та методист відділу українознавства КЗВО «ВАБО» напрацювали ряд пропозицій щодо подальшої співпраці та виховання національно свідомих українців.

Надані освітянам методичні матеріали : «4 століття репресій…», «134 заборони української мови», «Всі злочини «братського» народу проти України».

Для перегляду надано заступником директора ВОМЦ «Квадрат» Андрієм Мельничуком документальний фільм про розвінчування міфів про українську мову «Соловей співає…»

Радимо до перегляду цей фільм, щоб зрозуміти, що означає мовна «окупація» та розкрити правдиві сторінки мовного питання на теренах України…за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=rDErIyEQFGM

Дякуємо за гостинність директору та педагогічному колективу закладу освіти!

IMG 161c5fb90a1fcae04d7e944688d47c8d V

IMG 3d02ca651668bf59ed89e9a566084b29 V

IMG 3dac681492d81da3139fc8d56a6fdbef V

IMG c6ab507ca6de21d9a72a087b110ba391 V