VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

"Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи" В. Сосюра. 27 жовтня - День української писемності та мови

Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 1241/97 від 6 листопада 1997 р., зі змінами Указ Президента № 455/2023 від 28.07.2023 р. ) щорічно

Цікаві факти про українську мову

v   Вчений В. Кобилюх довів, що українська мова сформувалася в X-IV тисячоліттях до нашої ери. Тому походження найважливіших українських слів слід шукати саме в санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах, які виникли значно пізніше.

v   Українська дуже тісно пов’язана зі старослов’янською – спільною мовою предків всіх сучасних слов’ян, так само як санскрит, що є мовою найближчою до спільної мови перших індоєвропейців (арійців). До речі, в українській мові є багато слів, які майже ідентичні словам у санскриті: «повітря», «кохати», «кінь», «дерево», «вогонь».

v   Починаючи з XVIII і до XIX століття, в українській мові використовували близько п’ятдесяти різних систем письма (але не письменностей).Тому за кількістю орфографії (але не письменностей), українська мова перевершує найскладнішу – монгольську.

v   Наприкінці XVI – на початку XIX століть в Україні використовували особливу систему письма («козацький скоропис», укр.), де начертання деяких букв відрізнялося від прийнятих у кирилиці.

v   Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії наук України, близько 256 тисяч слів і внесена до списку мов, які сьогодні успішно розвиваються.

v   За межами Європи українська мова має напівофіційний статус у США (округ Кук штату Іллінойс). У цьому окрузі проживає близько 5,5 мільйона населення, до складу округу належить місто Чикаго разом з передмістями. Українська мова була обрана як одна з найбільш уживаних мов у цьому районі.

v   Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: проста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст.була назва «руська мова».

v   448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.

v   Вперше українська мова була прирівняна до рівня літературної мови в кінці XVIII ст. після виходу у 1798 році першого видання «Енеїди», автором якого є Іван Котляревський. Саме його і вважають засновником нової української літературної мови.

v   Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 році у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки.. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі 1927 р. Нині він зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США). Факсимільне видання було здійснено в Києві 1964 та 1974 рр.

v   Найдавнішими українськими поетесами, імена яких відомі й про яких збереглися документальні свідчення, є інокиня Анисія Парфенівна і Анна Любовичівна. Жили вони, очевидно, в кінці XVI – на початку XVIII ст. і залишили акровірші, де вписано їхні імена.

v   Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»

v   Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г. Шевченка: 147 мовами народів світу.

ЛЮБІТЬ УКРАЇНСЬКУ!

IMG bcdd4ce5f637a0792d078ddb5bccebb6 V

Підготувала: Козак О.Т.