VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

9 листопада - ПОЧАТОК БОРОТЬБИ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Альманах визначних подій

9 листопада

ПОЧАТОК БОРОТЬБИ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

9 листопада відзначається 46-річчя заснування Української гельсінської групи.

Українська гельсінська група – це перша легальна правозахисна організація в Українській РСР, яка відіграла одну з ключових ролей у національно-визвольній боротьбі українського народу, розпочала ненасильницький, легальний і правовий шлях у здобутті Україною незалежності, становлення демократії, поваги до прав людини.

Історична довідка:

У середині 1970-х років політичне протистояння між СРСР і країнами Заходу досягло такої гостроти, що загрожувало перерости у світову війну. У зв’язку з цим 32 країни Європи (окрім Албанії), США, Канада та СРСР після тривалих переговорів 1 серпня 1975 року в місті Гельсінкі підписали Прикінцевий акт Наради з безпеки та співробітництва у Європі.

Гельсінським актом було остаточно закріплено кордони, які склалися в Європі внаслідок Другої світової війни. Крім того, СРСР зобов’язався дотримуватися гуманітарної частини Прикінцевого акта, зокрема, прав людини в межах Загальної декларації прав людини ООН від 10 грудня 1948 року, її статті 19:

«Кожна людина має право на свободу переконань і вільне їх виявлення; це право включає свободу безперешкодно дотримуватися своїх переконань та свободу шукати, одержувати і поширювати інформацію та ідеї будь-якими засобами і незалежно від державних кордонів».

Передбачалося, що виявлення фактів переслідування людей за переконанням викликатиме юридично обґрунтовані претензії інших сторін і не буде трактуватися як втручання у внутрішні справи країни. Прикінцевий акт Наради з безпеки та співробітництва в Європі прирівнювався до національного законодавства. Його підписання Радянським Союзом відкривало юридичні підстави легально і цілком законно боротися з порушеннями прав людини в умовах тоталітарного режиму.

Легальну правозахисну організацію в Україні створено з ініціативи письменника і філософа Миколи Руденка, генерала радянської армії Петра Григоренка, хіміка Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердника, юриста Левка Лук’яненка.

Членами-засновниками стали також мікробіолог Ніна Строката, інженер Мирослав Миронович, історик Микола Матусевич, учитель Олекса Тихий, юрист Іван Кандиба.

9 листопада 1976 року вони підписали Декларацію Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод і Меморандум № 1.

Саме цей день символічно вважається датою заснування Української гельсінської групи.

7 липня 1988 року Група трасформувалася в Українську гельсінську спілку, яка дала поштовх створенню першої політичної партії в Україні.

photo5213366350997731505