VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Ігор Івасюк : Нам необхідно багато зробити та змінити в галузі освіти, аби заявлена реформа дійсно запрацювала і дала відчутні позитивні результати

8 листопада, заступник голови - директор Департаменту освіти та науки облдержадміністрації Ігор Івасюк прочитав лекцію щодо основних положень Закону України «Про освіту»  для директорів шкіл області у КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти».

Image4

Він окреслив основні зміни, які відбудуться в системі освіти, зокрема, зупинився на підвищенні соціальних стандартів та статусу вчителів, оцінки якості знань, ролі директора навчального закладу тощо. Водночас, він зазначив, що початок впровадження освітньої реформи має відбуватись спільними зусиллями, як законотворців, так і самих працівників сфери освіти.

«Міністерство освіти і науки вже підготувало план дій, затверджений Кабінетом Міністрів, – своєрідну дорожню карту, де прописані усі необхідні нормативні документи ,терміни у які вони повинні бути прийняті та їх виконавці. Ми отримали цей документ буквально на днях. Тож реформа освіти  покроково вже втілюється в життя»,- зазначив Ігор Івасюк.

Посадовець зупинися на  кількох важливих нововведеннях. які матимуть місце вже у 2018 році:

  • Буде продовжуватись виконання державної програми «Шкільний автобус», видатки на цю програму заплановані. Кошти виділяються на оснащення кабінетів природничо-математичного циклу, чого вже дуже давно не робилося;
  • Старша школа буде профільною, тобто здійснюватиме допрофесійну підготовку для подальшого навчання дітей у вищих навчальних закладах. Професійні навчальні заклади готуватимуть молодших бакалаврів. Зміни відбудуться і у професійній освіті, і у вищій школі;
  • Основним критерієм оцінки роботи вчителя буде якість наданих ним освітніх послуг, за результатами моніторингу досягнень учнів 9х-11х класів (на даний час саме такий моніторинг проходить у школах Вінницької області і навіть є перші його підсумки). Не буде якості в роботі вчителя – не буде ні звань, ні категорій , ні  матеріальних заохочень.

«Окрім того,  з 2018 року Україна долучається до міжнародної системи моніторингу, який проходитиме у травні  ( комп’ютером  довільно буде  обрано 100 шкіл України) . Такий моніторинг дасть  нам можливість порівняти досягнення наших дітей із їх ровесниками закордоном. А у квітні-травні  проводитиметься загальнодержавний моніторинг для 4х класів. який покаже якість навчання у початковій школі»,- повідомив посадовець.

Ще одним важливим елементом, який запроваджується новим законом, Ігор Івасюк назвав створення уже в грудні поточного року Державної служби якості освіти, яка працюватиме в кожній області та виконуватиме дві важливі функції: атестацію педагогічних працівників, їх сертифікацію та проводитиме інституційний аудит навчальних закладів.

Заступник голови - директор Департаменту освіти та науки облдержадміністрації торкнувся питанння підвищення зарплати педагогів на 2018 рік , яке передбачатиме просування оплати праці на 1 тарифний розряд за єдиною тарифною сіткою ( у 2017 році було збільшено зарплату вчителям на 50%  завдяки просуванню оплати праці вчителів вгору тарифною сіткою на 2 тарифні розряди).

  «Дуже важливо, що на відміну від багатьох попередніх реформ, яких ми вже немало пережили,ця реформа має нормативну базу, окремий фінансовий ресурс, зокрема  – більше 1 млрд. грн. на реалізацію проекту «Нової української школи» для початкової школи у 2018 році»,- підкреслив він.

Далі  Ігор Івасюк зупинився на кадровому питанні у світлі нового «Закону про освіту» і охарактеризував зміни, які відбудуться в освітній галузі із запровадженням опорних шкіл.

На завершення  посадовець відповів на запитання, які цікавили освітяни.

Image1

Image2

Image3

Image5