VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Всеукраїнська нарада регіональних координаторів по впровадженню програми «Вчимося жити разом»

            27-28 вересня 2017 року з метою аналізу стану виконання та уточнення плану дій з адвокації, планування, впровадження, моніторингу та оцінки заходів проекту «Вчимося жити разом»  за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), відбулася Всеукраїнська нарада. У роботі наради взяли участь регіональні координатори з 24 областей України та м. Києва.

         Перший день наради було присвячено презентаціям учасників щодо стану виконання заходів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 21.04.2017 року № 624, які детально проаналізували хід виконання плану заходів відповідних обласних наказів.  Далі учасники наради працювали в мобільних групах: готували методичні рекомендації щодо інтеграції розроблених курсів у курсову  підготовку вчителів та забезпечення умов для навчання учнів життєвим навичкам у загальноосвітніх навчальних закладах, визначали першочергові кроки щодо подальшої реалізації проекту та його адвокації.

        Другий день розпочався із презентації двокомпонентної моделі  підготовки вчителів та презентації структури і змісту двох он-лайн курсів «Основи здоров'язбережувальної компетентності» та «Вчимося жити разом».

        Перед учасниками Всеукраїнської наради регіональних координаторів виступила Фіцайло Світлана Сергіївна - головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

Світлана Сергіївна зазначила, що проект «Вчимося жити разом» має на меті навчання дітей і підлітків життєвих навичок, які сприяють соціальній злагодженості, полегшенню адаптації до нових життєвих обставин, відновленню психологічної рівноваги, розбудові здорових стосунків тощо. Прикладом таких життєвих навичок є позитивна самооцінка, ефективне спілкування, співчуття, попередження та розв’язування конфліктів, протистояння негативним соціальним впливам, самоконтроль, керування стресами, мотивації успіху, аналіз проблем і прийняття виважених рішень, критичне і творче мислення, активна громадська позиція тощо. Необхідно зазначити, що в процесі впровадження проекту «Вчимося жити разом» на всеукраїнському рівні надіслані  навчально-методичні матеріали для вчителів та учнів для організації та проведення подальшого навчання в регіонах; підготовлено фахівців початкової, основної та старшої школи для обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти; розроблено та визначено шляхи впровадження інноваційних он-лайн курсів для масової підготовки вчителів з методики викладання курсів на засадах компетентнісного підходу; сплановано проведення он-лайн - опитування вчителів та учнів з метою моніторингу процесу впровадження та оцінки впливу проекту на знання, цінності, ставлення, уміння, поведінку учнів.

         Поширення проекту «Вчимося жити разом» у Вінницькій області  буде здійснюватися на виконання наказу заступника голови - директора Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації від 05.05.2017 року № 295 «Про затвердження плану заходів Департаменту освіти і науки облдержадміністрації на 2017 рік з реалізації спільного проекту «Вчимося жити разом» у Вінницькій області» і передбачатиме в подальшому реалізацію заходів шляхом:

  • - інтеграції в програми курсової  підготовки вчителів основ здоров’я  та навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів;
  • - проведенні нарад з координаторами  районних методичних кабінетів, об’єднаних територіальних громад, відповідальних за реалізацію завдань плану заходів щодо реалізації  проекту «Вчимося жити разом»;
  • - підготовці педагогів-тренерів із методики викладання курсів «Вчимося жити разом» у початковій, основній та старшій школі;
  • - забезпеченні навчально-методичними комплектами органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад;
  • - проведенні спеціального он-лайн дослідження щодо знань, ставлень і поведінкових навичок дітей та підлітків;
  • - висвітленні ходу реалізації проекту в засобах масової інформації, на сайті КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти».

 Нагадуємо, що проект «Вчимося жити разом» має повне ресурсне забезпечення http://autta.org.ua/ua/resources/learning-to-live-together/.