VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Поїздка на «Полігон твердих побутових відходів», с. Стадниця Вінницький район

Поїздка відбулась 13 квітня 2017 р. за участі викладачів кафедри екології, природничих та математичних наук КВНЗ "Вінницька академія неперервної освіти", представників ГО «Всеукраїнської екологічної ліги»,  викладачів та студентів двох груп Вінницького національного аграрного університету,  ГО «Рось», ГО «Терен», також за участі Осадчука Ігора Степановича - першого заступника начальника Вінницької Держекоінспекції.

Всіх без винятку, вразили об’єми цього звалища яке існує ще з 1985 року. Зі слів завідувача кафедри екології, природничих та математичних наук КВНЗ "Вінницька академія неперервної освіти" Мудрака О.В., стало відомо, що на цей момент екологічна ситуація значно покращилась, аніж це було 10 років тому, коли сюди звозили сміття хто хотів, і хто хотів тут його перебирав. В ті часи не проводилось ніяких робіт на сміттєзвалищі, щодо дотримання будь яких норм безпеки. Зараз існує КУП «Ековін», яке займається вивозом ТПВ і відповідає за цей полігон. На території полігону встановлено пункт сортування сміття, є установка яка працює на біогазі і виробляє електроенергію за «зеленим тарифом», працюють люди, створені робочі місця. Осадчук І.С. звернув увагу, що хоч і виросла платіжка за комунальні послуги, але плата за вивіз сміття не змінилася. Також зауважив, що майже вся Європа на смітті заробляє, і так як ми плануємо бути членом ЄС то неминуче теж маємо цьому навчитись. 

О.В. Мудрак відмітив, що ЄС планує до 2020 року повністю заборонити полігонне захоронення ТПВ, а з 01.01.2018 року всі ми маємо почати сортувати ТПВ по фракціях. Наразі у Вінницькій області розробляється кластерна модель щодо стратегії поводження з ТПВ.

Керівниками була обговорена можливість проведення спільних заходів для дітей та молоді з Державною екологічною інспекцією, Департаментом екології та природних ресурсів, Всеукраїнською екологічною лігою та іншими громадськими організаціями. Сама поїздка нагадала, що екологічно-патріотичне виховання є невід’ємною складовою національно-патріотичного виховання. Спілкуючись із колегами, було зрозуміло, що потрібно робити побільше подібних поїздок і побільше звертати увагу на такі насущні екологічні проблеми.