VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

4 БЕРЕЗНЯ – Всесвітній день читання вголос

Хто ця людина – ти хочеш знати?

Дізнайся, що любить вона читати.

                                                                   О. Гафуров

Цей особливий день відзначається щороку першої середи березня. Таку чудову традицію ввела американська некомерційна організація «LitWord» у рамках руху за грамотність. Соціально-культурну акцію підтримують бібліотеки, школи й університети понад 100 країн. Основна мета цього дня – показати читання як спосіб взаємодії з навколишнім світом і як можливість передачі своїх емоцій іншій людині разом зі звучним словом.

ПЕРЕВАГИ ЧИТАННЯ ВГОЛОС

Для дітей

Читання вголос розвиває пізнавальну й емоційну сферу

Кожна дитина починає навчання читання з читання по складах уголос. Щоби сформувати навичку читання, дітям доводиться вчитися співвідносити слово друковане й озвучене, тренувати слухову і зорову пам’ять.

Поступово стають помітні зміни в інтелектуальному розвитку дитини: збільшується словниковий запас і розширюється кругозір, зростають можливості уваги, мова звучить більш плавно і правильно, а сама дитина починає краще розуміти і запам’ятовувати те, що їй говорять.

Правильно підібрані книги також сприяють розвитку емоційного інтелекту. Переживаючи за улюблених персонажів, діти знайомляться з проявами різних емоцій і починають частіше помічати їх у себе й інших, що згодом полегшує їм спілкування з однолітками та близькими.

Для підлітків

Читання вголос вчить розуміти інших і не боятися говорити про себе

Читаючи казку братику або сестричці, старша дитина поліпшить взаємини з малюком, а заодно навчиться утримувати увагу слухача і буде менше соромитися висловлюватися на публіці.

Книги дають унікальну можливість пережити досвід, здатний перевернути все наше життя, не виходячи з кімнати. Тому добре, коли дорослі разом зі своїми дітьми читають про дружбу, перше кохання або шкільне цькування й обговорюють прочитане.

Для дорослих

Читання вголос допомагає виховувати дітей і розвиватися самим

Читання вголос допомагає батькам прищепити любов до книг, обговорити багато важливих питань і зробити стосунки в родині більш теплими і довірчими.

Читання вголос – це одне з небагатьох занять, які активізують практично всі відділи мозку одночасно, і найбільш бюджетний варіант з профілактики неврозів, депресивних станів, порушень пам’яті.

547лои