VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

На Вінниччині відбувся круглий стіл «Ми б’ємося за те, чому нема ціни в усьому світі – за Батьківщину»

Вчора, 23 лютого, до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, в читальній залі відділу новітніх технологій, економічних і юридичних наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Валентина Отамановського відбувся круглий стіл «Ми б’ємося за те, чому нема ціни в усьому світі – за Батьківщину».

Захід організований Вінницькою обласною універсальною науковою бібліотекою імені Валентина Отамановського у співпраці з Вінницькою обласною організацією ветеранів України та Вінницькою обласною асоціацією ветеранів силових структур України.

У засіданні взяла участь наукова та творча інтелігенція Вінниччини, представники влади та громадськості, освіти та культури, працівники Українського інституту національної пам’яті Центрального міжрегіонального відділу  начальник Богдан Галайко та головний спеціаліст Серветнік Олексій, співробітники КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» завідувач відділу українознавства Володимир Лазаренко, методист відділу українознавства, голова Вінницького підрозділу ВГО «Яворина» Олена Козаченко, представники благодійних фондів і волонтерських організацій області. Модератором заходу виступив голова Вінницької обласної асоціації ветеранів силових структур України Петро Бойко.

«Наразі у влади надзвичайно багато завдань. Обласна військова адміністрація дбає про забезпечення обороноздатності області та піклується про внутрішньо переміщених осіб, які сьогодні проживають на Вінниччині. Для багатьох з нас 24 лютого минулого року розпочалось як один довгий день, коли важко відслідковувати перебіг часу: дні, тижні, місяці. Ми перебували у шоковому стані. Минає рік повномасштабного вторгнення рф в Україну. І сьогодні ми можемо з впевненістю сказати, що Україна вистояла, ні в кого не виникає жодних сумнівів стосовно того, що ми переможемо!» – зазначив заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець, звертаючись до учасників заходу.

«Сьогодні Збройні Сили України гідно виконують свою основну місію – захищають суверенітет держави. Вже не ми – ветерани, а наші діти та онуки враховуючи кращі національні військові традиції боронять українську землю від російської агресії», – відзначив голова Вінницької обласної організації ветеранів України Володимир Мазур.

"Сьогодні Україна ефективно стримує російську збройну агресію завдяки зусиллям на військовому, дипломатичному, інформаційному фронтах, а також потужній міжнародній допомозі. Ми боротимемося, доки не звільнимо від окупанта останній сантиметр української землі. Тож наше суспільство має й надалі залишатися консолідованим для перемоги над агресором і розбудови демократичної правової держави в сім’ї європейських народів" - зауважив Богдан Галайко.

У своєму виступі завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Володимир Лазаренко розкрив причини, хід, наслідки російсько-української війни та окреслив напрямки діяльності України після Перемоги, значення держави у глобальній світовій політиці. Він наголосив на значенні та необхідності збереження української ідентичності, праці щодо утвердження україноцентричних ідей та демократії, раціонального націоналізму. При цьому маємо впроваджувати світоглядні напрямки: переваг української мови, історії, літератури, культури та національної пам'яті.

Акцентувалась увага присутніх на необхідності творення Українського пантеону слави, діяльності щодо впровадження ідей та ідеалів пасіонарних представників національної еліти.

Учасники круглого столу обговорили питання героїзму і мужності українського народу, Збройних Сил України у протистоянні російським загарбникам, волонтерства як одного з феноменів українського суспільства, а також висновки після року повномасштабної війни рф проти України.

За словами начальниці управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики ОВА Ольги Дернової, у більш ніж 2000 з 2036 закладів культури Вінниччини сьогодні знаходяться волонтерські центри, які щодня працюють на перемогу України.

11111111111332067537 1251313218804037 223785248191399918 n 1

1

5

92

93

331284790 970259987184508 9014961173499673598 n

331739780 909200063461048 3986627536857084447 n

Під час засідання круглого столу експонувались роботи відомого вінницького художника-документаліста Костянтина Ревуцького, створені у рамках авторського фотопроєкту «VINNYTSIA STRONG». Присутні мали можливість побачити світлини з Ізюма, Бахмута, а також Вінниці.