VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

"Вони стали на захист Батьківщини..." 29 січня - День пам'яті героїв Крут

Альманах визначних подій

Пам’яті героїв Крут

Вони стали на захист Батьківщини

          Ми схиляємо голови перед героями, які віддали свої життя за вільну Україну 29 січня 1918 року. Триста студентів стали на захист Батьківщини біля поліського села Крути з численним військом, що напало на Українську Народну Республіку.

        Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.

      «Понад все вони любили свій коханий край», - писав Павло Тичина. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства.

       Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки волі. Вже 29 січня 1919 року, на роковини бою під Крутами, до Аскольдової могили, до могили героїв прийшли студенти й гімназисти. Вони дали клятву на вірність Україні, на вірність тим ідеалам, за які життям заплатили молоді українці.

        Крути стали початком нової доби в історії України. Україна пишається молодими героями. Пам’ять про них, як і та велична справа, за яку вони боролися, - невмируща.

kulture 28 01 2021 02