VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

26 листопада – День пам’яті жертв Голодомору

Знати – щоб не повторити!

Щороку четвертої суботи листопада в Україні відзначають

День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій.

 

Маловідомі факти про голодомор

На думку більшості істориків, причиною виникнення в Україні та інших частинах СРСР голоду 1932-33 років стала примусова і репресивна для селян політика хлібозаготівлі, яку проводила комуністична влада.

Від голоду в Україні, відомого як Голодомор, померло, за уточненими даними, від 3 до 3,5 мільйона людей.

Понад 20 країн визнали голод в Україні 1932-33рр. геноцидом української нації. Однак це питання досі викликає запеклі дискусії серед істориків та політиків.

Геноцид

2006 року Верховна Рада офіційно визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу. За законом, публічне заперечення Голодомору вважається протиправним.

Голодомор визнали геноцидом українців 23 держави: Австралія, Андорра, Аргентина, Бразилія, Грузія, Еквадор, Естонія, Іспанія, Італія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Словаччина, США, Угорщина, Чехія, Чилі, а також Ватикан як окрема держава.

У резолюції Європарламенту від 2008 року Голодомор названо «жахливим злочином проти народу України та людяності ».

Географія голоду

Найбільше українців загинуло у сучасних Харківській, Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій, Чернігівській, Одеській областях та в Молдові, яка тоді була у складі УРСР.

Близько 81% загиблих від голоду в Україні були українцями, 4,5% - росіянами, 1,4% - євреями, 1,1% - поляками. Серед жертв було також багато білорусів, болгар та угорців.

Саме слово «Голодомор» вперше з’явилося в друкованих працях українських емігрантів у Канаді та США в 1978 році.

65874