VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

День української писемності та мови - 9 листопада

Мова – душа нації

День української писемності та мови було встановлено указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця преподобного Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Сьогодні в Україні проводяться ретельні дослідження витоків української писемності. Вважається, що саме з преподобного Нестора Літописця і починається письмова українська мова. Також є припущення, що писемність на території України мала кілька варіантів.

Одним із варіантів можна вважати писемність Північного Причорномор’я, де користувалися абеткою, ідентичною грецькій або римській (латиниці), а в східних районах (особливо у скіфо-сарматів) була своя оригінальна писемність, відома науці під назвою сарматських знаків. Ці знаки були схожі на вірменські й грузинські письмена.

Той, хто хоч раз бачив український алфавіт, помітив, що більшість його літер схожі на грецькі, але серед них є й кілька слов’янських знаків.

Слід зауважити, що одночасно з кирилицею існувала інша абетка, яка відома під назвою глаголиці й мала незвичний характер завитків.

Учені поки що не знайшли аналогів глаголиці.

541254

IMG a55f52c74212c492492892932918d66f V