VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

ІІ Всеукраїнські наукові читання «Свою Україну любіть!»

31 травня 2022 року у приміщенні Науково-дослідного інституту українознавства відбулися ІІ Всеукраїнські наукові читання «Свою Україну любіть», присвячені розвитку і впровадженню українознавства в освітній та гуманітарний простори України та осмисленню наукової спадщини фундатора сучасного українознавства, засновника та багаторічного директора Науково-дослідного інституту українознавства МОН України, академіка, професора, доктора філологічних наук Петра Кононенка. У заході взяли участь науковці, освітяни та громадські діячі.

Модераторка читань Н. Безсмертна зачитала привітання учасникам читань від П. Кононенка. Зокрема, Петро Петрович у ньому наголосив: «Усе людство в стані третьої світової війни, головною проблемою якої є Українське Питання, – що означає: піде цивілізаційно-культурний розвиток як еволюційно-революційний прогрес універсальної Свободи, демократії, суверенітету, незалежності, соборності, національної рівноправності, єдності і гуманізму, символом чого стала Україна, – чи злочинним шляхом ескалації воєнних, екстремістсько-імперських конфліктів і катастроф на планеті, колонізації й рабства людей і нації, що несе в світ, руйнуючи його, Росія. Творячи Національний науково-дослідний інститут українознавства, Український національний гуманітарний Ліцей та Міжнародну Раду з питань розвою систем освіти, науки, культури, державотворення українознавства як політики і філософії держави та міжнародної наукової системи, ми ставали воїнами на фронті за мир, універсально-категоріальний поступ і розквіт України в духовній Європі, готовим саможертовно віддавати «дух і тіло за нашу свободу» та довести світові, що ми «козацького роду», ми – не епілог, а пролог у щасливе майбутнє. Будьмо і в грядущих битвах прапороносцями ідей Кия і Володимира Великого, Володимира Мономаха і Данила Галицького, Богдана Хмельницького й Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Михайла Максимовича, Михайла Грушевського, Симона Петлюри й Степана Бандери, світочів українознавства Григорія Сковороди і Тараса Шевченка. Самою Природою нам судилося перемогти! Слава Україні! Слава героям!».

Науковий захід відкрив директор Науково-дослідного інституту українознавства МОН України С. Наливайко з доповіддю «Новітня схема етногенезу українців: методологічні підвалини та практична реалізація».

Також були заслухані доповіді: О. Клименко (м. Київ) «Проблеми, з якими стикається українська освіта в кризових умовах війни»; В. Ятченко (м. Київ) «Метафізичні аспекти світогляду «русского мира»; В. Лазаренко (м. Вінниця) «Вимоги до гуманітарних дисциплін в умовах військового стану»; О. Козаченко (м. Вінниця) «Проведення обласного конкурсу «Мама Героя» в контексті поглиблення знань з українознавства як складової національно-патріотичного виховання»; Ф. Медвідь (м. Київ) «Національно-патріотичне виховання молоді: сучасні засади»; К. Грабчак (м. Київ) «Збереження української ідентичності крізь призму етнічних цінностей»; С. Бойко (м. Київ) «Збереження національної ідентичності особистості шляхом викладання курсу за вибором «Українознавство» для учнів 5-11 класів»; О. Газізова (м. Київ) «Оновлення змістових напрямків українознавчого контенту в культурно-освітній сфері в умовах сучасних викликів»; Н. Турпак (м. Київ) «Цивілізаційні та світоглядно-ціннісні засади впровадження інтегративного курсу «Українознавство» в систему освіти в Україні»; Ю. Фігурний (м. Київ) «Вплив повномасштабної агресії Росії проти України й українців на українські етнокультурні, державотворчі та націєтворчі процеси»; О. Чирков «Ескалація російсько-української війни як початок нового підперіоду етнокультурного розвитку української нації».

З доповіддю про вимоги до гуманітарних дисциплін в умовах воєнного стану виступив завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Володимир Іванович Лазаренко. Він подякував Науково-дослідному інституту українознавства за те, що під час воєнного стану було проведено ХV Міжнародний конкурс для учнів 8-11 класів, в якому учениця 11 класу Широкогребельського НВК  Діденко Катерина під науковим керівництвом Медвідь Ольги Андріївни посіла ІІІ місце, а також подякував за проведення ІІ Міжнародного конкурсу для вчителів, у якому І місце в номінації «Авторський навчальний урок з курсу за вибором "Українознавство" для вчителів базової середньої школи (5-9 класи)» посіла Середа Світлана Леонідівна, вчителька Журавлівського ліцею Тульчинської міської ради Вінницької області, з темою «Український національний характер». 

З ініціативою проведення конкурсу шкільних творів «Мама Героя» на теренах всієї України як складової національно-патріотичного виховання виступила методист відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Олена Козаченко. Обласний конкурс «Мама Героя» було започатковано Всеукраїнською громадською організацією «Яворина» у 2017 році. Цьогоріч відділ українознавства у співпраці з Вінницьким підрозділом ВГО «Яворина» провели конкурс уп’яте. Кількість творів просто вражає – понад 70.

Після завершення наукових читань С. Наливайко подякував його учасникам за продуктивну працю та повідомив, що мав телефонну розмову з П. Кононенком, привітав його від себе особисто та від учасників наукового форуму з днем народження та побажав йому довгих років життя та продуктивної праці в ім’я подальшого розвитку українознавства.

DSC 7426 1

DSC 7371 1

DSC 7373 1

DSC 7385 1

DSC 7389 1

DSC 7407 1