VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Статті

Школа молодих спікерів – дебатні клуби у Вінницькій області 2018

9-10 лютого розпочав свою роботу семінар у рамках міжнародного проекту «Школа молодих  спікерів - дебатні клуби у Вінницькій області. Набір 2018» у КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти». Це проект для учнів та вчителів зі шкіл Вінницької області. Мета проекту - навчання учасників якостям, що потрібні для функціонування в демократичному суспільстві, таким як: праця в колективі, «критичне мислення», міжособистісна комунікація, публічна презентація своєї позиції в дискусії, пошук та презентація аргументів.

Участь у відкритті  заходу взяв голова обласної Ради Анатолій Олійник, консул Республіки Польща у Вінниці Пшемислав Шиманські,  координатор проекту «Школа молодих  спікерів - дебатні клуби у Вінницькій області» Урсула Малінськ, віце-президент правління фундації  «ФЕРСО» Ярослав Ващик, керівник секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк, ректор КВНЗ «Вінницька Академія неперервної освіти» Степан Дровозюк та проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Олена Герасімова.

– Минулого року Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування  вперше і досить успішно взяла участь у написанні міжнародних проектів і найцікавішим серед усіх став саме проект з фундацією ФЕРСО щодо створення дебатних клубів у наших школах, - сказав Анатолій Олійник. -  Минулого року в рамках першого етапу цього проекту 27 наших вчителів з усіх районів області їздили в Лодзь і впродовж тижня у навчальних закладах ознайомлювались з роботою шкіл воєводства. Вчителі навчалися, як використовуючи оксфордські дебати, вкоренити ці якості в учнів. І я бачив як позитивно вплинув цей проект на розвиток навичок у наших дітей. По завершенню другого етапу ми проведемо спільну конференцію для тих, хто пройшов цей шлях, для того щоб вони активізували учнівську молодь. Адже одним із завдань проекту є те, щоб діти, які працюють за цією методикою (принаймні 10% шкіл в області) на майбутнє обмінювалися досвідом та проводили міжшкільні дебати.

Цього року коло навчальних закладів розширено і знову 27  педагогів спочатку пройдуть перші навчання у Вінниці, потім відвідають Польщу для проведення занять. По поверненню з Польщі вчителі допоможуть учням 9-11 класу створити Дебатні клуби в своїх школах - формально їх створити, написати статут, а також організувати та провести дебати. Проект закінчиться публічними дебатами, учні покажуть свої вміння для себе та запрошених гостей. Самі дебати будуть записані та розміщені для огляду в Інтернеті.

– Демократія не дається назавжди, демократію треба  вміти зберегти, – зазначив у своєму виступі консул республіки Польща у Вінниці пан Пшемислав Шиманські. – Демократія – це не коли всі думають однаково, а коли кожен має свою думку і вміє зберегти її. Такі дебатні клуби навчать дітей відстоювати свою думку. Я сподіваюсь, що це тільки початок і такі проекти допомагатимуть  берети дружбу між Україною та Польщею.

Віце-президент правління Фундації ФЕРСО Ярослав Ващик зазначив, що проект став успішним завдяки співпраці  Вінницької асоціації органів місцевого самоврядування, КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» та Фундації ФЕРСО за підтримки Маршалківської управи Лодзинського воєводства Республіки Польща офіційно вручивши ректору Академії Степану Дровозюку подяку від Вітольда Стемпеня  маршалка  Лодзинського воєводства за плідну співпрацю.

Проект націлений на вчителів, що викладають в старших класах загальних шкіл Вінницької області та учнів 9-11 класів. Залученими будуть вчителі, що викладають будь-які предмети в школах. Вчителі відібрані з 27 районів Вінницької області, по одному учаснику з кожного району.