VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu

Статті

Кращі спікери Польщі вчитимуть освітян Вінниччини дебатувати

В рамках проекту «Школа молодих спікерів – дебатні клуби у Вінницькій області» 20-21 січня досвідчений викладач і тренер з Польщі Ярослав Ващик проводитиме дводенний тренінг для 27-ми вчителів з усіх районів Вінниччини.

Сьогодні, 20 січня, на базі КНВЗ «Вінницька академія неперервної освіти» відбулось урочисте відкриття семінару за участі Віце-консула Генконсульства Республіки Польща у Вінниці Войцеха Мрозовського, заступника голови – директора Департаменту освіти і науки ОДА Ігоря Івасюка та першого заступника голови обласної Ради Людмили Щербаківської.

Модератором заходу виступив керівник Секретаріату ВОАОМС Віктор Вікалюк. Відкриваючи семінар, він повідомив: «Зазначений захід є першим етапом спільного проекту Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування та Фундації «Ферсо» (Республіка Польща) за підтримки Маршалківської управи Лодзинського воєводства Республіки Польща».

Мета проекту полягає в тому, щоб розвинути навички, корисні для функціонування демократичного суспільства, такі, як робота в команді, «критичне мислення», міжособистісна комунікація, публічне представлення своєї позиції в дискусії, дослідження і належне представлення аргументів. Викладачі гуманітарних наук з 27-ми районів області дізнаються, як наділити учнів навичками використання методу «Оксфордських дискусій».

З вітальним словом до учасників семінару звернувся Віце-консул Генконсульства Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовський: «Мені, як представнику польської сторони, надзвичайно приємно, що Україна використовує досвід Польщі у реформуванні освіти, розбудові громадянського суспільства. Ми є дуже близькі сусіди, тож, враховуючи процеси, які проходять зараз у світі, мусимо рухатись в одному напрямку». 

У свою чергу Ігор Івасюк підкреслив, що саме освітяни є «локомотивом у формуванні молодої еліти українського суспільства». «Наш спільний проект, який організований за підтримки Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, завдяки нашим польським друзям, дає можливість активній частині молоді себе реалізувати. Якраз ви будете виступати у ролі їх наставників,- зазначив він.- Україна зараз йде шляхом децентралізації та зміцнення органів місцевого самоврядування, який Польща проходила 10 років тому, тож досвід,набутий нашими польськими сусідами, буде для нас надзвичайно корисним».

Людмила Щербаківська у своєму вітальному слові назвала подібний проект – великим проривом для освітян Вінницької області, які прагнуть бути у руслі розвитку європейський країн.

Після урочистого відкриття, дводенний семінар розпочав свою роботу у форматі вільного спілкування.

Відбір учасників проекту проводився ВОАОМС спільно з Департаментом освіти та науки Вінницької ОДА та КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти». Ними стали найактивніші працівники освіти, що працюють зі старшими класами, з 27 районів області.

Крім того, згідно з умовами проекту, вчителі, котрі пройшли навчання з методів «Оксфордських дискусій», мають сприяти створенню в своїх школах дебатних клубів, в яких число учасників має бути більше 8-ми осіб.

Наступний етап – навчальний візит освітян області до Лодзинського воєводства Польщі, що відбудеться у період з 26 лютого до 4 березня 2017 року.

У червні цього року відбудеться урочиста конференція, де буде представлено набуті навички ведення дискусії перед великою групою учасників, органів влади Вінницької області, Лодзинського воєводства та засобів масової інформації. Учні матимуть можливість перевірити набуті навички перед незалежним, широким колом слухачів, які будуть оцінені дипломами і невеликими подарунками для кожного учасника.